Welke leverziekten kan men krijgen van alcohol?

Alcohol kan leiden tot:

  • een vetlever
  • leverontsteking
  • levercirrose

Vetlever

Teveel alcohol leidt tot een opeenhoping van vet in lever en bloed. Een vetlever kan al ontstaan na een paar dagen stevig drinken. Wanneer de drinker stopt kan de lever zich weer na enkele weken herstellen. Een vetlever blijft vaak onopgemerkt en veroorzaakt nauwelijks symptomen. Als de lever vergroot is kan dat leiden tot pijn rechtsboven in de buik.

De oorzaak zit hem in de werking van de giftige stof aceetaldehyde. Deze stof ontstaat bij de afbraak van alcohol. Aceetaldehyde zorgt voor een verminderde vetzuurstofwisseling met als gevolg ophoping van vet in het leverweefsel.

Leverontsteking hepatitis

Een vetlever vergroot de kans op een leverontsteking. Ook een leverontsteking kan onopgemerkt verlopen. Zijn er symptomen dan is de patiënt misselijk, heeft hij koorts, geelzucht, gewichtsverlies, opgezwollen buik en pijn rechtsboven in de buik.

Levercirrose

Bij een levercirrose sterven de levercellen en worden deze vervangen door littekenweefsel. Hierdoor worden de bloedvaten die door de lever lopen vernauwd. De verminderde doorbloeding en de afname van levercellen zorgt ervoor dat de lever steeds slechter gaat functioneren. De lever kan het bloed dan niet goed meer zuiveren.

Een levercirrose gaat geleidelijk. Soms heeft men jarenlang geen klachten. Zijn er wel klachten dan heeft men last van: vermoeidheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid. Een levercirrose kan tot de dood leiden. Zo’n 15% van de alcoholverslaafden ontwikkelt levercirrose. Een levercirrose geneest niet maar kan wel tot staan gebracht worden als gestopt wordt met alcohol. Een levercirrose vergroot ook weer de kans op leverkanker

 

Versie: juni 2020