Vraag & Antwoord

Welke drug is het minst verslavend?

Drugs hebben een verschillend effect. Er zijn drugs die verdoven (downers), drugs die energie geven (uppers) en drugs die de waarneming veranderen (trippers). Je ziet de dingen dan anders dan ze zijn. Het blijkt dat drugs die de waarneming veranderen zoals LSD en paddo’s nauwelijks verslavend zijn. Drugs die verdoven of energie geven zijn over het algemeen wel verslavend.

Waarnemingsveranderende drugs

Drugs die de waarneming veranderen worden ook wel tripmiddelen genoemd. Trippen is over het algemeen een intensieve ervaring. Het niet iets wat men vaak zoekt. Het is een effect wat je hooguit zo nu en dan wilt ervaren. Tripmiddelen zijn daarom niet verslavend. Tripmiddelen hebben wel andere risico’s. Het middel kan verkeerd vallen waardoor men een zeer nare ervaring kan krijgen (badtrip). Bij vermoeidheid of bij blowen kan het voorkomen dat de trip later (zonder dat het tripmiddel gebruikt wordt) weer opnieuw ervaren wordt. Dat heet een flashback.

Overige schade

Overigens moet bij de beoordeling van een drug niet alleen gekeken worden naar verslaving. Een drug moet ook beoordeeld worden op andere punten zoals:

Een tijd geleden zijn drugs beoordeeld op de schadelijkheid ervan op al bovenstaande punten. Zie hiervoor de vraag: welke drug is de gevaarlijkste?

 

Versie: februari 2016

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat