Welke delen van de hersenen worden door alcohol beïnvloed?

Alcohol beïnvloedt de werking van de hersenen en de zenuwen. Bij een hoger bloedalcoholgehalte worden meerdere delen beïnvloed. Achtereenvolgens worden de volgende onderdelen beïnvloed:

  • De cortex
  • Het limbisch systeem
  • De kleine hersenen
  • De hersenstam

Alcohol beïnvloedt de functies van deze verschillende onderdelen van de hersenen.

De cortex

De cortex interpreteert en analyseert informatie. Ook zorgt de cortex ervoor dat we onze impulsen beheersen en niet onmiddellijk toegeven aan verlangens. Door beïnvloeding van de cortex door alcohol kan men minder goed oordelen en nadenken. Ook voelt men zich minder geremd.

Het limbisch systeem

Het limbisch systeem bevat het beloningscentrum. Prikkeling van dit centrum zorgt ervoor dat we ons goed voelen, bijvoorbeeld na eten. In het limbisch systeem rusten ook verlangens en emoties als angst, woede en verdriet. Ook een deel van het geheugen huist in het limbisch systeem. Beïnvloeding van het limbisch systeem door alcohol zorgt ervoor dat we ons lekker voelen, overdreven emotioneel worden en dingen minder goed kunnen onthouden.

De kleine hersenen

De kleine hersenen coördineren de bewegingen. Beïnvloeding van de kleine hersenen zorgt ervoor dat die bewegingen minder goed verlopen. De drinker kan de vinger niet meer naar de neus brengen, het evenwichtsvermogen wordt aangetast en de drinker gaat waggelen.

De hersenstam

De hersenstam stuurt o.a. de ademhaling. Bij hoog alcoholgebruik kan de ademhaling onderdrukt worden. Alcohol beïnvloedt de werking van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die prikkels in de hersenen overdragen. Alcohol beïnvloedt de afgifte van dopamine. Dopamine prikkelt het beloningscentrum. Ook worden stofjes als GABA en glutamaat beïnvloed. Hierdoor gaan de hersenen langzamer werken waardoor iemand ontspannen en rustig wordt.

Bekijk ook onze animatie Drugs in de hersenen om te kijken hoe alcohol in de hersenen werkt.

 

Versie: augustus 2019