Welke afspraken kan ik met mijzelf maken om minder te drinken?

Als je geen controle meer hebt over je drinken is het verstandig om hulp te zoeken. Als je dit niet wil kan je proberen een aantal afspraken met jezelf te maken om je drinken onder controle te houden. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken bepaalde personen of plekken te vermijden. Ook kan je, als je dreigt aan drank toe te geven, meteen iets anders te gaan doen bijvoorbeeld een ontspanningsoefening, een vriend of vriendin bellen of een eind fietsen.

Er zijn 4 soorten afspraken die je met jezelf kunt maken:

1. Vermijd bepaalde personen of plaatsen

Je kan met jezelf afspreken dat je bepaalde personen, waar je normaal gesproken mee drinkt, even niet wil zien. Ook kan je afspreken dat je een tijdlang niet naar een café of restaurant gaat. Of je doet alle alcohol die je in huis hebt weg. Hebt je binnenkort een etentje en denk je dat je het niet aan kan, dan kan je overwegen om een keer niet te gaan. Natuurlijk kan je niet eindeloos personen en plaatsen blijven vermijden maar in het begin kan het helpen.

2. Verzin alternatieven voor alcohol

Je kan met jezelf afspreken dat als je de neiging krijgt om te gaan drinken, je meteen iets anders gaat doen. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je dan een paar glazen spa gaat drinken of dat je een vriend of vriendin belt. Er zijn vele alternatieven te bedenken: bijvoorbeeld fietsen, ontspanningsoefeningen doen, etc. Kies iets dat voor jou werkt.

Extra moeilijk wordt het als je in een café ineens drank aangeboden krijgt. Ook voor deze situatie kan je nu al een goede reactie bedenken. Dus bijvoorbeeld: Nee dank je, een tonic graag.

3. Verzin beloningen

Je kan het ‘niet-drinken’ voor jezelf aantrekkelijker maken door jezelf te belonen. Wat kan je bijvoorbeeld allemaal met het geld doen dat je hebt uitgespaard? Koop een nieuwe trui, neem een massage, koop een bos bloemen of koop iets voor je hobby.

4. Verzin alternatieve beloningen

Tenslotte kan je met jezelf afspreken bepaalde taken te gaan verrichten als het je niet lukt om minder te drinken. Probeer iets te bedenken dat je vervelend vindt, maar toch nuttig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doen van huishoudelijk werk, de auto wassen, een klusje voor anderen of maak geld over aan een goed doel.

Werkt het niet, dan kan je eens overwegen om het gratis programma de Online Zelfhulp Alcohol te volgen. Hebt je meer hulp nodig, dan kan je je hier aanmelden voor een intake.

 

Versie: november 2020