Wat zijn de risico’s van heroïne?

Risico’s korte termijn

Op korte termijn zijn er de volgende risico’s:

 • Ontstekingen en besmetting met hiv/hepatitis

Door onveilig gebruik kunnen ontstekingen en ziekten ontstaan. Dat kan gebeuren door versnijdingen, door het gebruik van citroenzuur en door vervuilde spuiten/materialen te gebruiken. Bij het gebruik van een spuit van een ander kan besmetting met hiv of hepatitis B en C ontstaan. Ook chinezen kan – als je het kokertje van een ander gebruikt – besmetting met hepatitis opleveren.

In Nederland zijn 20.181 mensen geïnfecteerd met hiv en hiervoor in behandeling. 287 mensen oftewel 1,4% van hen zijn (ooit) injecterend druggebruikers.

Naar schatting zijn er 49.000 chronisch geïnfecteerde hepatitis B patiënten en 23.000 met chronisch geïnfecteerde Hepatitis C Patiënten. Van de hepatitis C patiënten zijn er 3.400 druggebruikers. Hepatitis C kan met een goede behandeling gelezen worden, hepatitis B niet.

 • Overdosis

Het belangrijkste risico op de korte termijn, is het risico op een overdosis. De ademhaling kan daarbij stil komen te liggen. Gebruikers met een overdosis zien er slap en bleek uit. Ze ademen langzaam of helemaal niet. Soms hebben ze schuim op de lippen, braken ze of krijgen epileptische aanvallen.

Een overdosis kan een gebruiker overkomen als hij:

 • Niet gewend is aan de sterkte of heroïne gebruikt die sterker is dan hij gedacht had
 • Andere middelen ernaast gebruikt heeft zoals bijvoorbeeld methadon of alcohol
 • Gebruikt bij oververmoeidheid of een lage weerstand
 • Na een tijd gechineesd te hebben ineens weer gaat spuiten
 • Na een tijd stoppen weer dezelfde dosis neemt als vroeger

Bij een overdosis moet je mensen proberen wakker te houden. Raakt iemand buiten bewustzijn, bel dan zo snel mogelijk 112. De ambulance is er altijd binnen 15 minuten.

In 2018 overleden 104 mensen door het gebruik van opiaten (zoals heroïne en methadon).

Risico’s lange termijn

Naast de kans op verslaving (zie bij verslavingskans) zijn er de volgende langetermijnrisico’s:

 • Niet merken dat je ziektes hebt

Heroïne onderdrukt pijn waardoor bepaalde klachten niet of te laat worden gevoeld en daardoor nodeloos verergeren.

 • Ongemerkt zwanger

Bij een vrouw die heroïne gebruikt, is de menstruatie vaak onregelmatig of blijft weg. Maar ze kan wel zwanger worden. Deze zwangerschap wordt vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt.

 • Lichamelijk afhankelijke baby’s

Een pasgeboren baby van een heroïneverslaafde is lichamelijk afhankelijk en krijgt ontwenningsverschijnselen. In het begin huilt de baby veel, is schrikachtig en wordt vaak wakker. Ook is er kans op ontwikkelingsstoornissen.

 • Sterfte

De sterfte onder heroïnegebruikers neemt sneller toe dan onder de algemene bevolking. Naast overdosis en aids zijn de doodsoorzaken levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld.

 

Bron: NDM 2019, Trimbos-instituut

 

Versie: mei 2020