Wat zijn nitazenes?

Nitazenes, of nitazenen, zijn een soort (groep) stoffen die onder de synthetische opioïden vallen. In spreektaal wordt het ook wel gewoon nitazeen genoemd, maar er zijn dus meerdere soorten. Een soort die soms wordt gevonden is bijvoorbeeld isotonitazeen. Opiaten, zoals morfine en heroïne, komen van de papaverplant (opium). Opioïden en opiaten zijn stoffen die pijn stillen. Ze doen dit door boodschapperstoffen in de hersenen te beïnvloeden.

Nitazenes zijn veel sterker dan morfine en heroïne. En zelfs vele malen sterker dan fentanyl, een morfineachtige pijnstiller. Nitazenes zijn vaak al actief bij minder dan een duizendste van een gram (miligram). Dat maakt ze een stuk gevaarlijker. Een overdosering kan veel sneller gebeuren dan bij morfine en heroïne.

Wat doen nitazenes met je?

Nitazenes werken verdovend. Dat betekent dat je geen of minder pijn voelt. Ook kun je er suf en slaperig van worden. Je hebt er maar heel weinig van nodig om al een effect te voelen. Dit kan gevaarlijk zijn als je het middel als drugs gebruikt. Je neemt zo snel te veel waardoor je een overdosering krijgt.

Net als andere opioïden kunnen nitazenes verslavend zijn.

Waar komen ze voor?

Nitazenes worden in Nederland niet als medicijn gebruikt. Ook zijn nitazenes nog niet in Nederland op de (illegale) drugsmarkten gezien. In Engeland is het al wel gevonden. Daar zijn er helaas al meerdere mensen aan overleden.

Nitazenes kunnen voorkomen als poeder, vloeistof of het kan in pillen zitten.

Nitazenes en de wet

De meeste nitazenes zijn niet verboden in Nederland. Alleen clonitazeen, etonitazeen, isonitazeen en metonitazeen staan op lijst I van de Opiumwet.