Wat is oxycodon?
Oxycodon is een sterke pijnstiller. Sommige mensen krijgen dit als pijnstiller bij kanker of na een zware operatie. Oxycodon is verslavend. En iemand kan doodgaan wanneer diegene teveel van het middel neemt. Dat heet een overdosis. In Nederland gebeurt dit gelukkig niet vaak.
Oxycodon is een opiaat. Een opiaat is een stof die je rustig maakt en minder pijn geeft. Soms voel je je ook iets blijer als je het gebruikt. Andere bekende opiaten zijn heroïne en morfine.
Wat doet oxycodon met je?
Oxycodon is een pijnstiller die op morfine lijkt. Mensen met kanker of veel pijn krijgen dit medicijn soms van hun dokter. Vaak gaat de pijn dan weg. Soms krijgen mensen ook blije gevoelens als ze oxycodon gebruiken.
Oxycodon komt in de vorm van een tablet, een capsule of drank. En soms wordt het ingespoten. Het medicijn werkt binnen 1 uur, en de werking houdt tussen de 4 en 6 uur aan. Oxycodon werkt sneller als het wordt ingespoten.
Wat zijn de bijwerkingen van oxycodon?
- Verstopping in de darmen
- Suf of slaperig
- Duizelig
- Misselijk en overgeven
- Moeite met slapen
- Buikpijn
- Verwarring
- Hoofdpijn
- Snel boos worden (geïrriteerd, prikkelbaar)
- Minder of geen emoties voelen
Wat zijn de risico’s van oxycodon?
- Pas op met autorijden. Oxycodon maakt je suf of slaperig. Hierdoor kan je minder goed opletten in het verkeer. Vraag aan je dokter wanneer je weer mag rijden.
- Pas op met alcohol. Alcohol en oxycodon versterken elkaar. Daarom wordt je nog suffer of slaperiger.
- Oxycodon werkt verslavend. Neem het daarom zo kort mogelijk. Als je lange tijd of veel oxycodon gebruikt dan kan het verslavend zijn. Op dat moment heb je meer van het middel nodig om het te voelen. Vraag aan je dokter wat je moet doen.
- Pas op met grapefruit. Als je oxycodon gebruikt kan je beter geen grapefruit eten of grapefruitsap drinken. Door grapefruit werkt je lever anders. En daardoor kan je heftige bijwerkingen krijgen van oxycodon.
Is oxycodon verslavend?
Oxycodon werkt verslavend. Dan heb je steeds meer van het middel nodig of en is het moeilijk om te stoppen met het gebruik. Neem oxycodon daarom zo kort mogelijk.
Hoe kan ik stoppen met oxycodon?
Het is niet verstandig om in 1 keer te stoppen met oxycodon. Dat kan gevaarlijk zijn. Bouw langzaam af als je stopt met oxycodon. Overleg met je dokter wat de beste manier is.
Wanneer je het middel enkele maar een paar dagen gebruikt kun je wel in 1 keer stoppen.
Als je stopt en last krijgt van de volgende bijwerkingen (ontwenningsverschijnselen) vraag dan je dokter om advies: onrust, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, kippenvel, koorts, zweten, rillen, gapen, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen.
Oxycodon en de wet
Oxycodon is een medicijn. Het staat op lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat verboden is om het te hebben, maken of verkopen. Maar je kunt het wel krijgen van de dokter als je het nodig hebt, bijvoorbeeld bij langdurige pijn.