Wat zijn meerspelers?

In gokhallen mogen naast gokkasten ook zogenaamde ‘meerspelers’ staan. Een meerspeler is een gokkast waarop meerdere spelers tegelijk kunnen spelen. Een voorbeeld van een meerspeler is bijvoorbeeld de rouletteautomaat. Hierbij laat een mechanische croupier het balletje in de draaitafel rollen. Spelers zetten vanaf afzonderlijke terminals in en zien hun eventuele prijs op de terminal verschijnen. Ook de zogenaamde paardenrenautomaat waarbij je op een bepaald paard kunnen wedden, kan met meerdere mensen bespeeld worden.

Aantallen meerspelers

In de 282 gokhallen in Nederland staan nu 694 meerspelers op een totaal van 14600 gokkasten. Een ander product dat in gokhallen wordt aangeboden is het spelen op aan elkaar gekoppelde kasten spelen waarbij de jackpot kunt winnen. De maximale jackpot is €2500.

Effect meerspelers

Onlangs is onderzoek gedaan naar de effecten van meerspelers (1). Hierbij zijn bezoekers van 2000 tot 2004 gevolgd. In de onderzoek periode nam het aantal bezoekers aan gokhallen af. Het bleek dat in gokhallen met ‘meerspelers’ het aantal bezoeken minder sterk daalde dan in gokhallen zonder meerspelers. Ook bleek dat meerspelers geen invloed had op het aantal probleemspelers in gokhallen.

 

  1. Meerspelers. Meerjarige monitor en follow-uponderzoek naar amusementscentra en bezoekers, De Bruin, D., A, Benschop, R. Braam, D.J. Korf (2006)

 

Versie: november 2017