Wat zijn de risico’s van het roken van snuifcocaïne?

Snuifcocaïne kan eigenlijk niet worden gerookt. Bij de temperatuur waarbij cocaïne zou kunnen verdampen (197 graden celcius) valt de snuifcocaïne uiteen en/of verbrandt. Door de hoge temperatuur valt de cocaïne uiteen. Heel soms wordt het wel eens gerookt. Een klein gedeelte van de coke komt dan via de longen in het bloed terecht. Dat geeft een kort en hevig effect.

Bij het roken van snuifcoke kunnen kleine deeltjes verbrande cocaïne in de luchtwegen en de longen terechtkomen. Ook andere stoffen die bij de verbranding vrijkomen, kunnen in de longen terechtkomen. Dat is schadelijk. De longen zijn overigens wel goed beschermd, want keel en luchtwegen vangen de zwaarste klap op.

Crack

De meeste cocaïne gaat dus bij roken verloren en slechts een gedeelte bereikt je longen. Om snuifcocaïne te kunnen roken wordt het wel omgezet in rookcoke, basecoke of crack. Dit is iets heel anders dan gewone cocaïne. Om het te maken wordt cocaïne vermengd met water en maagzout of ammoniak en dan gekookt. Crack heeft een smeltpunt van 98 graden en begint vanaf die temperatuur te verdampen. Het valt daarbij niet uiteen. Crack kan dus wel gerookt worden. Als men crack rookt, stijgt het niveau van cocaïne in het bloed zeer snel, maar het gaat ook weer zeer snel omlaag.

Bij snuiven stijgt het niveau veel langzamer en treden de effecten later op. Het gebruik van crack en waarschijnlijk ook het roken van cocaïne, werkt daardoor vele malen verslavender dan het snuiven van snuifcocaïne. Ook de gezondheidsrisico’s zijn groter.

 

Versie: oktober 2019