Wat zijn de risico’s van DMT en ayahuasca?

Kortetermijnrisico’s

  • Angst (bad trip)
  • Gedachteloop (vooral in combinatie met stimulanten).
  • Trigger voor psychiatrische aandoening, zoals een psychose.
  • Serotoninesyndroom (ayahuasca in combinatie met bepaalde drugs, medicijnen of bepaald voedsel).
  • Veel te hoge bloeddruk, ook wel hypertensieve crisis genoemd (ayahuasca in combinatie met bepaald voedsel en drugs).

Er zijn weinig kortetermijnrisico’s van DMT bekend. Mogelijk zijn er ook weinig kortetermijnrisico’s. Een dodelijke dosis DMT wordt geschat 20 tot 50 keer de effectieve dosis. Bij alcohol ligt die op ongeveer 10 keer de recreatieve dosis. Er zijn geen doden bekend na het gebruik van DMT.

Bij ayahuasca ligt het kortetermijnrisico vooral bij het gebruik van een MAO-remmer. Ayahuasca moet dan ook niet gecombineerd worden met antidepressiva, pijnmedicatie, dextromethorfan, amfetamine, 4-FA, cocaïne, MDMA (xtc) en bepaalde soorten voedsel (voedsel rijk aan tyramine). Ook sommige smartshopproducten kunnen serieuze problemen geven (kratom, sint jan’s kruid, kanna).

Combinatie met geneesmiddelen en drugs

Een ander risico van ayahuasca ligt in het MAO-remmende effect van de drank. Het is gevaarlijk om MAO-remmers te combineren met bepaalde geneesmiddelen, drugs en voeding.

De combinatie van ayahuasca met antidepressiva van het TCA-of SSRI-type, dextromethorfan (DXM), amfetamine, MDMA (xtc) of serotonerge opiaten zoals tramadol, kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook het gebruik van antihistamines en bloeddrukverlagers kan gevaarlijk zijn.

Doe goed onderzoek en neem je verantwoordelijkheid door medicijngebruik ruim van tevoren met de aanbieder te bespreken. Maar doe ook zelf onderzoek hiernaar, want niet alle aanbieders letten hierop en zijn goed genoeg op de hoogte.

Combinatie met tyraminerijk voedsel

Volgens sommige bronnen is het eten van tyraminerijk voedsel (zoals oude kaas, rode wijn en sojabonen) af te raden voor een ayahuascatrip. Omdat MAO geremd wordt, wordt tyramine ook niet afgebroken en stapelt het zich op. Dat kan tot een hypertensieve crisis (hoge bloeddruk) leiden.
Andere bronnen suggereren dat een speciaal tyraminearm dieet niet nodig is, net als bij de reversibele MAO-remmer moclobemide (medicijn). De meeste aanbieders van ayahuasca-sessies raden wel een speciaal dieet aan in de dagen voor en tijdens de sessie.

 

Langetermijnrisico’s

  • Schade aan de longen als het gerookt wordt.
  • Psychische problemen.

Psychische problemen

Het gebruik van DMT of ayahuasca wordt afgeraden bij mensen met een psychiatrische stoornis, of met directe familieleden met een psychiatrische stoornis. Het drinken van ayahuasca kan problemen verergeren of in gang zetten. Als er in je directe familie psychiatrische stoornissen spelen, dan heb je een vergroot risico op deze stoornissen. Door ayahuasca kan dit bij jou naar boven komen. Het is belangrijk dat je geestelijk stabiel bent. Ook als je iemand bent die graag de controle houdt is het belangrijk om te weten, dat een ayahuasca-ervaring weinig te controleren valt.

Het drinken van ayahuasca zonder begeleiding is af te raden vanwege het onberekenbare effect van de drank. In de praktijk gebeurt dat ook bijna nooit, omdat ayahuasca bijna altijd in een rituele setting wordt gebruikt. Dit is ook niet geheel zonder risico. Niet alle aanbieders zijn competent en in staat om op een goede manier te handelen als het moeilijk wordt.

 

Bron:
Vervaeke, H., het gebruik van overige tripmiddelen. In: Alcohol en drugs, gebruik en misbruik. Houten, 2008.
Psychonautwiki
Rätsch, C., Enzyklopädie der Psychoaktiven Pflanzen. Aarau, 1989 Ralph Metzner (ed).
Ayahuasca, Hallucinogens, Consciousness and the Spirit of Nature. New York, 1999 Michael Harner (ed);
Hallucinogens and Shamanism. New York, 1973.
Adelaars, A., Psychedelic Rituals in the Netherlands. Yearbook for Ethnomedicine,1997/98.
Beltman, W., Smartshops, overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie.

Versie: april 2020