Wat zijn de risico’s van slaap- en kalmeringsmiddelen?

Risico’s korte termijn

Bijwerkingen

Bij dagelijks gebruik van kalmeringsmiddelen krijg je last van vervelende bijverschijnselen als: slaperigheid overdag, sufheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, slappe spieren, geen zin meer in seks, gewichtstoename, dubbel zien en een katerig gevoel bij het wakker worden. Ook zeggen mensen bij stoppen dat de waarneming weer helder wordt en muziek weer mooier klinkt. Blijkbaar legt gebruik een grauwsluier op de waarneming. Ook ben je steeds minder in staat om stress op te vangen of om oplettend te reageren.

Ongelukken

Door vermindering van concentratie, afname van reactiesnelheid en verslappende spieren neemt de kans op valpartijen en ongelukken toe. Vooral oudere mensen vallen vaker. Elk jaar kunnen naar schatting 1000 gebroken heupen toegeschreven worden aan gebruik van benzodiazepinen door ouderen. Het is ook zeer gevaarlijk om een auto of ander voertuig te besturen met slaap- of kalmeringsmiddelen. In combinatie met alcohol nemen de risico’s sterk toe.

Geheugen

Een ander bekend verschijnsel is, dat dingen die gebeuren niet goed in het geheugen opgeslagen worden. Hierdoor kun je sommige dingen niet meer herinneren.

Combineren met andere middelen

Alcohol en benzodiazepinen versterken het effect van de benzodiazepinen. Combinatiegebruik is daarom gevaarlijk.

Risico’s lange termijn

Problemen worden niet opgelost

Met gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen wordt een symptoom bestreden. De oorzaak van de slaapproblemen of angstklachten lossen door het gebruik niet op. Dit kan voor een korte periode zinvol zijn maar op den duur moet er ook iets aan de oorzaak van het probleem gedaan worden. Probleem is dat gebruikers door langdurig gebruik de problemen steeds slechter het hoofd kunnen bieden. Ze zijn steeds minder in staat om stress op te vangen.

Bij langdurig gebruik worden gevoelens steeds vlakker. Gevoelens van liefde, blijdschap, ‘kunnen lachen en genieten worden verdoofd. Het leven wordt vlak en kleurloos.

Afhankelijkheid

Van slaap- en kalmeringsmiddelen raak je geestelijk en lichamelijk afhankelijk. Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je sterk naar het middel. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaart u dat u steeds meer nodig hebt om het effect te voelen (tolerantieontwikkeling). Ook ervaart u dat u bij stoppen last krijgt van onthoudingsverschijnselen. Onthoudingsverschijnselen zijn: spierpijn, slapeloosheid, angst , transpireren, hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht en geluid. De ontwenningsverschijnselen beginnen na 1 tot 5 dagen en kunnen wel een maand aanhouden. Ook kan er het post-acute withdrawal syndrome (PAWS) ontstaan. Dit is een syndroom waarbij iemand nog langdurig na het laatste gebruik last houdt van klachten als angsten, slapeloosheid, depressie, trillen en pijn. Mensen met een hoog stress of angstniveau en mensen met persoonlijkheidsproblematiek lopen het grootste risico om dit te krijgen.

Vervelende bijverschijnselen

Bij langdurig gebruik krijgen gebruikers last van allerlei vervelende bijverschijnselen zoals hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, wazig zien, een duf, katterig of leeg gevoel, slappe en vermoeide spieren, duizeligheid en somberheid. De vervelende bijverschijnselen ontstaan doordat zich steeds meer werkzame stof in het lichaam ophoopt. Ook de seksuele behoeften kunnen afnemen.

Veranderingen in persoonlijkheid

Bij langdurig gebruik raken gevoelens van liefde, blijdschap, kunnen lachen en genieten verdoofd. Het leven wordt vlak en kleurloos. De gebruiker wordt steeds onverschilliger en hebt nergens interesse meer in.

Zwangerschap en borstvoeding

Bij gebruik van deze middelen tijdens zwangerschap gebruikt de baby mee. Dit kan tot aangeboren afwijkingen leiden.

 

Versie: december 2019