Vraag & Antwoord

Wat zijn de gevolgen van roken?

In tabak zitten wel 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De belangrijkste drie stoffen die grote problemen geven zijn: teer, koolmonoxide en nicotine.

Teer

Teer is een zwarte kleverige stof die zich vastzet op de trilharen van het slijmvlies, dat loopt van neus tot longen. De trilharen worden minder beweeglijk en raken beschadigd. Hierdoor kunnen ze hun taak: ‘het afvoeren van stof en vuil’ niet goed meer uitvoeren.

Het vuil moet worden opgehoest (rokershoestje, vooral ’s morgens) en longblaasjes gaan kapot. Teer kan lijden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.

Deze schade kan echter wel herstellen. Bij het stoppen met roken kunnen de longen van ex-rokers zich herstellen. Een deel van de beschadigde cellen lijkt zich te herstellen. Waar bij rokers 90 – 96% van de cellen zijn gemuteerd, is dat percentage bij ex-rokers afgenomen tot 20 – 40%. Ex-rokers hebben vier keer meer gezonde cellen dan rokers. Echter is de schade bij mensen met longemfyseem wel permanent (1).

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas dat ontstaat bij de verbranding van tabak. Het zorgt ervoor dat het bloed te weinig zuurstof krijgt waardoor het hart, maar ook alle andere lichaamsdelen te weinig zuurstof krijgen. De prestatie vermindert en de conditie gaat achteruit.

Koolmonoxide beschadigt verder de wanden van bloedvaten waardoor vet en kalk zich makkelijker kunnen afzetten. Dit leidt tot aderverkalking. Het hart moet steeds harder werken om voldoende bloed door de aderen te pompen.

Dit alles leidt tot hartklachten (angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.

Nicotine

Nicotine wordt zeer snel in het bloed opgenomen en bereikt al na 7 seconden de hersenen. Het stimuleert de afgifte van adrenaline, waardoor het lichaam wordt opgejaagd. De hartslag gaat omhoog en de (kleine)bloedvaten worden samengetrokken. Hierdoor stijgt de bloeddruk.

Nicotine is ook de verslavende stof in tabak. Al anderhalf uur na het roken van een sigaret is de helft van de nicotine verdwenen. De roker wordt onrustig en gaat weer roken. Voor even voelt de roker zich weer ontspannen.

Zie ook de animatie drugs en tabak in het lichaam.

Zie voor een volledig overzicht van de korte- en lange termijn risico’s van tabak de volgende pagina: Risico’s van roken.

  1. Yoshida et al (2019) Tobacco smoking and somatic mutations in human bronchial epithelium. Nature 578:266-272

Versie: september 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat