Wat zijn de effecten van teer, koolmonoxide en nicotine op het lichaam?

In tabak zitten wel 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn. De belangrijkste drie stoffen die grote problemen geven zijn: teer, koolmonoxide en nicotine.

  • Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.
  • Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.
  • Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.

Teer

Teer is een zwarte kleverige stof die zich vastzet op de trilharen van het slijmvlies, dat loopt van neus tot longen. De trilharen worden minder beweeglijk en raken beschadigd. Hierdoor kunnen ze hun taak: ‘het afvoeren van stof en vuil’ niet goed meer uitvoeren.

Het vuil moet worden opgehoest (rokershoestje, vooral ’s morgens) en longblaasjes gaan kapot. Teer kan lijden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas dat ontstaat bij de verbranding van tabak. Het zorgt ervoor dat het bloed te weinig zuurstof krijgt waardoor het hart, maar ook alle andere lichaamsdelen te weinig zuurstof krijgen. De prestatie vermindert en de conditie gaat achteruit. Koolmonoxide beschadigt verder de wanden van bloedvaten waardoor vet en kalk zich makkelijker kunnen afzetten. Dit leidt tot aderverkalking. Het hart moet steeds harder werken om voldoende bloed door de aderen te pompen. Dit alles leidt tot hartklachten (angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.

Nicotine

Nicotine wordt zeer snel in het bloed opgenomen en bereikt al na 7 seconden de hersenen. Het stimuleert de afgifte van adrenaline, waardoor het lichaam wordt opgejaagd. De hartslag gaat omhoog en de (kleine)bloedvaten worden samengetrokken. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Nicotine is ook de verslavende stof in tabak. Al anderhalf uur na het roken van een sigaret is de helft van de nicotine verdwenen. De roker wordt onrustig en gaat weer roken. Voor even voelt de roker zich weer ontspannen.

Zie ook de animatie drugs in het lichaam.

 

Bron:
Roken, een aantal feiten op een rij. 2015

 

Versie: oktober 2020