Vraag & Antwoord

Wat zijn argumenten voor en tegen legalisering?

De discussie over het legaliseren van drugs is vaak verwarrend. Praat men over alle drugs of alleen over softdrugs zoals cannabis? Is legalisering voor iedereen bedoeld of alleen voor verslaafden? Bij heroïne bedoelt men vaak alleen verslaafden. Bij cannabis bedoelt men iedereen vanaf een bepaalde leeftijd.

Argumenten voor en tegen

Bij de discussie over legalisering van drugs vergeten we vaak dat drugs nog niet zo heel lang geleden helemaal niet verboden waren. Het drugsverbod is pas 100 jaar oud.
Voor- en tegenstanders van legaliseren, gebruiken allerlei argumenten. De argumenten zijn onder te brengen in een aantal categorieën

Recht op eigen keus

Voorstanders van legalisering zeggen dat de mens zelf kan beslissen of hij alcohol of drugs wil gebruiken: ja of nee. De mens kan zelf beslissen of hij de risico’s van druggebruik wil lopen.

Tegenstanders vinden dat de mens tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Of zij zeggen dat de eigen keuze in dit geval niet opgaat. De kans is immers groot dat de maatschappij voor de gevolgen en de kosten van deze eigen keus moet opdraaien. Drugs brengen namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee die dan weer behandeld moeten worden. Ook zijn er tegenstanders die vanuit hun religieuze overtuiging vinden dat mensen op mensen geen alcohol of drugs mogen gebruiken.

misbruik document

Wat is het beste voor de volksgezondheid?

Voorstanders van legalisering zeggen dat het doel: minder of verstandiger veel beter bereikt kan worden door legalisering dan met een wet die maar een maatregel kent namelijk verbieden. Door te legaliseren komen er allerlei mogelijkheden om productie, handel en verkoop te regelen. Door het afspreken van een leeftijdsgrens bijvoorbeeld. En het verplicht stellen van goede voorlichting. Bovendien kunnen allerlei kwaliteitseisen gesteld worden, waardoor mensen geen slechte of verontreinigde spullen meer gebruiken. Ook kan de overheid met belastingen en accijnzen de prijs verhogen. Door een hoge prijs zullen mensen minder gaan gebruiken.

Tegenstanders van legalisering gebruiken het argument dat van legalisering een verkeerd signaal uitgaat. De overheid geeft dan een soort goedkeuring aan gebruik. Met een verbod maakt de overheid duidelijk dat het gebruik ongezond is en maatschappelijke schade oplevert.

Wat is het beste voor de bestrijding van de criminaliteit?

Voorstanders van legalisering menen dat criminelen definitief buiten spel worden gezet. Zij kunnen niet meer aan de productie en de handel verdienen. Politie en justitie kunnen hun aandacht dan aan andere zaken besteden.

Tegenstanders geloven hier niets van. Zij zeggen dat de criminelen wel weer andere manieren vinden om geld te verdienen, zoals mensensmokkel, orgaanhandel of milieucriminaliteit.

Wat is het beste voor de economie?

Voorstanders van legalisering denken dat legalisering voorkomt dat er zwart geld in de economie terechtkomt. Zwart geld dat uiteindelijk een verwoestende invloed kan hebben op de samenleving.

Tegenstanders vinden dat er ook andere manieren zijn om het zwarte geld te bestrijden. Bijvoorbeeld door het opheffen van het bankgeheim in belastingparadijzen. Of door het wettelijk veel makkelijker te maken om illegaal verdiend geld in beslag te nemen.

Wat is het beste voor de oorlog tegen drugs?

Voorstanders van legalisering zeggen dat door legalisering eindelijk een einde kan komen aan de oorlog tegen drugs. Een oorlog die veel slachtoffers maakt en ervoor zorgt dat duizenden mensen jarenlang in de gevangenis terecht komen. Bovendien blijkt dat de belangrijkste doelstelling van de oorlog, het duur maken van drugs niet werkt. De prijzen van drugs zijn door de oorlog nauwelijks omhoog gegaan. Dat komt omdat nog steeds veel geld met drugs te verdienen valt waardoor het aanbod zich alleen maar uitbreidt.

Tegenstanders menen dat een oorlog nu eenmaal bloed, zweet en tranen kost. Maar als iedereen meewerkt, is hij te winnen. Op den duur zullen we dan een drugsvrije wereld hebben.

Marijuana protest

Andere argumenten

Naast bovenstaande argumenten zijn er nog vele voor- en tegenargumenten die niet in een bepaalde categorie passen.

De productie van illegale drugs is schadelijk voor het milieu. Het chemische afval van drugs wordt namelijk zomaar ergens gedumpt, en dat moet snel en onopvallend gebeuren. Vaak wordt chemisch afval van drugs in de natuur gedumpt. Dit blijkt ook gevolgen te hebben voor de landbouw; in 2016 zijn er resten van afvalstoffen van xtc gevonden in maïsplanten. Als drugs gelegaliseerd zouden worden zouden er regels komen voor het verwijderen van de schadelijke afvalstoffen.

Tegenstanders zijn bang dat als alle drugs legaal worden, dat de stap van softdrugs naar harddrugs zo gemaakt is. Dit wordt ook wel de stepping stone theorie genoemd, en dat is ook de reden dat er een drugsverbod is in veel landen. Een ander argument tegen het drugsverbod zijn de internationale verdragen tussen landen. Nederland kan niet zomaar een drug legaal maken, hier zijn bepaalde afspraken voor gemaakt waar Nederland zich aan moet houden.

Het drugsverbod is pas 100 jaar oud

Bij de discussie over het legaliseren van drugs vergeten we vaak dat drugs nog niet zo heel lang geleden helemaal niet verboden waren. Drugs waren in de meeste landen vrij te koop. In de 19e eeuw is zelfs nog oorlog gevoerd tussen China en Engeland. China wilde de opiumhandel verbieden en Engeland was tegen dit verbod. De eerste pogingen om drugs in de westerse wereld te verbieden, stammen uit 1911. In 1914 werd in de Verenigde Staten een wet aangenomen die drugs verbood. Andere landen volgden snel. Productie, import, export, handel en bezit van drugs zijn nu verboden. Op overtreding staan straffen.

 

Versie: maart 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat