Vraag & Antwoord

Wat voor effect heeft grapefruit op het effect van drugs en medicatie?

Grapefruit eten of grapefruitsap drinken bij drugsgebruik kan zeer gevaarlijk zijn. Er zitten stoffen in grapefruit, furocoumarinen, die de activering van een bepaald enzym tegen houden. Dit enzym (CYP3A4) zit voornamelijk in de darmen en de lever en zorgt voor de afbraak van bepaalde drugs en medicatie. Door de furocoumarinen worden stoffen dus verminderd afgebroken wat kan zorgen voor gevaarlijk hoge concentraties in het bloed. Daarnaast beïnvloedt het ook een aantal eiwitten in de celwand van een neuron die zich bezig houden met de afvoer van schadelijke stoffen. Hierdoor kan de bioavailability, ofwel de hoeveelheid beschikbare werkzame stof in het lichaam, van een middel verhoogd of verlaagd worden.

De combinatie van bepaalde medicatie of drugs met grapefruit kan leiden tot problemen zoals nierfalen, ademhalingsproblemen en maag- en darmproblemen. Het is verstandig om grapefruit nooit met een drug of medicatie te combineren.

Met de volgende middelen moet je in ieder geval uitkijken. Let op: deze lijst is niet compleet, als je twijfelt neem dan contact op met de huisarts of apotheek, deze kan je informatie geven over de combinatie.

Drugs:

Medicijnen:

 

Versie: april 2016

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat