Vraag & Antwoord

Wat vertraagt of versnelt de opname van alcohol?

De snelheid van de opname hangt af van:

Als de opname traag gaat, kan tijdens het proces van opname de afbraak van alcohol al beginnen. Het lichaam bereikt dan een lager alcoholpromillage. Bij sterke drank wordt de alcohol vrijwel tegelijkertijd opgenomen. Bij bier gebeurt niet. Op het moment dat de ‘laatste’ alcohol uit bier in het bloed komt, is de ‘eerste’ al weer afgebroken.

Voedsel in de maag

Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Met name voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen.

Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.

Bij een lege maag duurt het 10 tot 30 minuten voordat de alcohol in het bloed zit. Bij uitvoerig eten kan de opname in het bloed wel een uur later zijn na de inname van alcohol.

Alcoholpercentage

Dranken met een alcoholpercentage onder de 10% worden het langzaamst opgenomen. Dat komt door de hoeveelheid vocht in die dranksoorten. Uit dranken met alcoholpercentages tussen de 10% en 40% wordt alcohol het snelst opgenomen.

Boven de 40% gaat het nog langzamer. Het maagportier verkrampt dan waardoor er minder alcohol in de dunne darm terecht komt.

Zwak alcoholische dranken die veel water bevatten, zoals bier worden dus langzamer opgenomen dan sterke drank.

Temperatuur van de drank

Warme dranken en dranken met koolzuur zoals champagne worden sneller opgenomen.

Hoe wordt er gedronken

Wanneer iemand alcohol door een rietje drinkt, bijvoorbeeld bij een mixdrankje, dan wordt de alcohol sneller opgenomen dan wanneer iemand alcohol op de normale manier uit een glas drinkt.

 

Versie: januari 2016

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat