Wat vertraagt of versnelt de opname van alcohol?
De snelheid van de opname hangt af van:
- de aanwezigheid van voedsel in de maag;
- het alcoholpercentage;
- de temperatuur van de drank en of het drankje veel koolzuur bevat;
- hoe de drank gedronken wordt.
Als de opname traag gaat, kan tijdens het proces van opname de afbraak van alcohol al beginnen. Het lichaam bereikt dan een minder hoog alcoholpromillage. Bij sterke drank wordt de alcohol vrijwel tegelijkertijd opgenomen. Bij bier gebeurt niet. Op het moment dat de ‘laatste’ alcohol uit bier in het bloed komt, is de ‘eerste’ al weer afgebroken.
Voedsel in de maag
Een volle maag remt en een lege maag versnelt de opname van alcohol in het bloed. Vooral voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten. Bij een lege maag duurt het 10 tot 30 minuten voordat de alcohol in het bloed zit. Bij een flinke maaltijd met veel koolhydraten, vetten en eiwitten kan de opname in het bloed wel een uur later zijn na de inname van alcohol.
Alcoholpercentage
Dranken met een alcoholpercentage onder de 10% worden het langzaamst opgenomen. Dat komt door de hoeveelheid vocht in die dranksoorten. Uit dranken met alcoholpercentages tussen de 10% en 40% wordt alcohol het snelst opgenomen. Boven de 40% gaat het nog langzamer. Het maagportier verkrampt dan waardoor er minder alcohol in de dunne darm terecht komt.
Zwak alcoholische dranken die veel water bevatten, zoals bier worden dus langzamer opgenomen dan sterke drank.
Temperatuur van de drank
Warme dranken en dranken met koolzuur zoals champagne worden sneller opgenomen.
Hoe wordt er gedronken
Wanneer iemand alcohol door een rietje drinkt, bijvoorbeeld bij een mixdrankje, dan wordt de alcohol sneller opgenomen dan wanneer iemand alcohol op de normale manier uit een glas drinkt. Dit komt omdat de alcohol via de bloedvaten in het gehemelte wordt opgenomen. Je wordt dan sneller dronken, maar niet meer dronken. Er komt dus nog steeds evenveel alcohol je lichaam in, alleen sneller.
Versie: juni 2020