Wat te doen na behandeling?

Wat kun je doen als je na een opname weer thuis komt in je vertrouwde omgeving en je normale leven weer moet oppakken?

  • Het beste is om weer zo snel mogelijk in je oude vertrouwde ritme te komen. Om terugval te voorkomen is het daarnaast belangrijk om gebruik te maken van een nazorgprogramma van de kliniek of instelling waar de behandeling is gevolgd. Normaal gesproken krijgt een cliënt na zijn ontslag nazorg aangeboden, maar de cliënt kan daar zelf ook om vragen.
  • Sommige mensen vinden steun bij zelfhulp-organisaties. Deze worden gevormd door mensen met dezelfde ervaringen. Zij weten als geen ander wat de risico’s en valkuilen zijn waar iemand tegenaan kan lopen in het dagelijkse leven. Deze organisaties organiseren regelmatig besloten bijeenkomsten, waar steun en ervaringen uitgewisseld worden. Op (leden van) deze groepen kan men vaak ook een beroep doen via de telefoon op de moeilijke momenten.
  • Het is ook slim om naar nieuwe manieren te zoeken om je vrije tijd op een positieve manier te besteden. Denk aan sport, een oude hobby oppakken en daardoor meteen ook nieuwe sociale contacten leggen. Er zijn tal van cursussen, bijvoorbeeld bij volksuniversiteiten, die daarbij kunnen helpen. Sport hoeft niet ingewikkeld te zijn, een dagelijkse wandeling of fietstocht volstaan al voor de noodzakelijke dagelijkse beweging, die het lichaam een gevoel van ontspanning geven. Groepssporten hebben als voordeel dat je meteen nieuwe mensen leert kennen.
  • Zoek ook een vertrouwenspersoon in je eigen omgeving, dat kan ook iemand op het werk zijn. Blijf niet alleen rondlopen met je problemen. Het zo nu en dan kunnen delen van moeilijke momenten, kan als een belangrijke steun in de rug worden ervaren.

 

Versie: oktober 2020