Vraag & Antwoord

Wat te doen na behandeling?

Wat kun je doen als je na een opname weer thuis komt in je vertrouwde omgeving en je normale leven weer moet oppakken?

Het beste is om weer zo snel mogelijk in je oude vertrouwde ritme te komen. Om terugval te voorkomen is het daarnaast belangrijk om gebruik te maken van een nazorg programma van de kliniek of instelling waar de behandeling is gevolgd. Normaliter zal een cliënt na zijn ontslag nazorg aangeboden krijgen, maar de cliënt kan daar zelf ook om vragen.

Verder kan het een belangrijke steun zijn om aansluiting te zoeken bij zelfhulp organisaties. Deze worden gevormd door mensen met dezelfde ervaringen en zij weten daardoor als geen ander wat de risico’s en valkuilen zijn waar iemand tegenaan kan lopen in het dagelijkse leven. Deze organisaties organiseren regelmatig besloten bijeenkomsten, waar steun en ervaringen uitgewisseld worden. Op (leden van) deze groepen kan men vaak ook een beroep doen via de telefoon op de moeilijke momenten.

Het is ook raadzaam in de vrije tijd naar nieuwe manieren te zoeken om deze goed en zinvol te besteden. Denk aan sportieve activiteiten ondernemen, een oude hobby oppakken en daardoor meteen ook nieuwe sociale contacten leggen. Er zijn tal van cursussen, bijvoorbeeld bij volksuniversiteiten, die daarbij kunnen helpen. Sport hoeft niet ingewikkeld te zijn, een dagelijkse wandeling of fietstocht volstaan al voor de noodzakelijke dagelijkse beweging, die het lichaam een gevoel van ontspanning geven.

Zoek ook een vertrouwenspersoon in je eigen omgeving, dat kan ook iemand op het werk zijn. Blijf niet alleen rondlopen met je problemen. Het zo nu en dan kunnen delen van moeilijke momenten, kan als een belangrijke steun in de rug worden ervaren.

 

Versie: oktober 2018

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat