Wat kan ik doen als ik trek in alcohol krijg?

Het ervaren van trek of verlangen is een normaal verschijnsel bij mensen die stoppen of minderen met drinken. Je kunt daar nog maanden last van hebben. Trek kan opgeroepen worden in bepaalde situaties waarin je normaal gesproken veel dronk en door verschillende prikkels zoals: alcoholreclames, het ruiken van alcohol of het zien van mensen die drinken.

Realiseer je eerst dat trek niet schadelijk is en dat het na een tijdje vanzelf overgaat. Het ervaren van trek duurt zelden langer dan 30 minuten. Als je die tijd uitzit is de ergste trek verdwenen. Houd er wel rekening mee dat het gevoel van trek nog gedurende een aantal maanden op kan komen. Na een tijdje wordt het vanzelf minder. Soms gaan gevoelens van trek samen met angst dat je de alcohol niet kan weerstaan en toch weer gaat drinken.

Omgaan met trek of verlangen

Er zijn 4 manieren om met trek om te gaan:

1. Zit de trek uit
Trek kun je gewoon uitzitten. Je zult dan merken dat de trek vanzelf weer overgaat. In plaats dat je je heftig gaat verzetten tegen de trek, kun je dus ook gewoon rustig wachten tot de trek vanzelf is verdwenen. Je kunt jezelf trainen in het uitzitten van trek. De oefening bestaat uit drie stappen.

  • Stap 1
    Zoek een rustige plek op waar je comfortabel kunt zitten. Sta stil bij waar en hoe je de trek ervaart in je lichaam.
  • Stap 2
    Richt je aandacht op een plek in het lichaam waar je de trek ervaart en probeer te beschrijven hoe het voelt.
  • Stap 3
    Doe dat voor alle delen in je lichaam waar je trek ervaart totdat de trek verdwenen is.

2. Zoek afleiding
Er zijn verschillende activiteiten die je kan doen als je hevige trek ervaart. Afleiding zoeken is vooral geschikt als de trek ineens komt opzetten. Denk hierbij vooral aan activiteiten die lichamelijke inspanning vereisen, zoals hardlopen. Bedenk afleiding voor verschillende plekken en momenten.

3. Praat erover met vrienden of familie
Dit is een goede strategie omdat het ook de gevoelens van angst kan verminderen. Bedenk voor jezelf wie hiervoor geschikt zou kunnen zijn.

4. Ga anders over trek denken
Vaak leidt trek tot gebruik omdat gedacht wordt dat trek niet kan worden weerstaan of dat trek alleen overgaat door alcohol te gebruiken. Het is goed om na te gaan welke gedachten je hebt als je trek ervaart en of deze jou wel of niet zullen helpen. De gedachte dat je trek niet kunt weerstaan, zal je niet helpen en klopt ook niet. Beter is om te denken: ‘ondanks dat de trek niet prettig is verdwijnt deze vanzelf, ook als ik geen alcohol gebruik.’

Meer hulp nodig doe dan de zelfhulp of meld je aan bij de online behandeling of bij de hulpverlening.

 

Versie: januari 2021