Wat is verantwoord alcohol gebruik?

Verantwoord drinken wil zeggen dat het gebruik geen nadelige gevolgen heeft voor gezondheid, werk en relatie. Alcohol vergroot de kans op lichamelijke ziekten. Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico’s bij maximaal 1 glas per dag. Bij 1 glas is bij vrouwen de kans op het ontwikkelen van borstkanker iets hoger dan bij geen alcohol. Omdat risico’s niet helemaal zijn uit te sluiten is het beter om te spreken over aanvaardbaar gebruik in plaats van verantwoord gebruik.

Jongeren

Jongeren zijn nog niet volgroeid. De hersenen ontwikkelen zich tot hun 24e. Hoe later jongeren met drinken beginnen hoe beter maar in ieder geval moet je voor je 18e niet drinken.

Zwangerschap, verkeer, sporten

Er zijn situaties waarin je helemaal niet moet drinken zoals bij zwangerschap en als je moet werken, sporten of aan het verkeer moet deelnemen.

Richtlijnen

Als men zich aan de volgende richtlijnen houdt, spreken we van verantwoord alcoholgebruik.

Bij glazen gaat de gezondheidsraad uit van standaardglazen. Elke soort drank heeft zijn eigen standaardglas:

  • Een standaardglas bier bevat 250 ml
  • Een standaardglas wijn bevat 100 ml
  • Een standaardglas sterke drank bevat 35 ml

Bier bevat 5%, wijn 12% en sterke drank 35% alcohol.
Bij 5% alcohol bevat een standaardglas bier 12,5 ml alcohol.
Bij 12% alcohol bevat een standaardglas wijn 12,0 ml alcohol.
Bij 35% alcohol bevat een standaardglas sterke drank 12,2 ml alcohol.

Het aantal grammen per glas bepaal je door het aantal mililiters te vermenigvuldigen met het soortelijk gewicht van alcohol, dit is 0,8. Je komt dan uit op ongeveer 10 gram alcohol per standaardglas.

Zo nu en dan stappen

Bij bijzondere gelegenheden of zo nu en dan uitgaan zouden mannen en vrouwen moeten proberen niet te binge drinken (meer dan 5 glazen op één avond drinken).

 

Versie: juni 2020