Wat is Spice en wat zijn de risico’s?

Spice is een mengsel van kruiden waar synthetische cannabinoïden aan toegevoegd zijn, dat via internet te koop is. Synthetische cannabinoïden zijn in het laboratorium gemaakte stoffen die een vergelijkbare werking in de hersenen hebben als THC. THC is een van de belangrijkste stoffen in cannabis.
Spice wordt gerookt vanwege het cannabisachtige effect. Deze effecten worden veroorzaakt doordat aan de kruiden synthetische (kunstmatige) cannabinoïden zijn toegevoegd. Het is dus niet hetzelfde als reguliere cannabis. Deze indruk kan wel gewekt worden doordat het in kruiden wordt verwerkt waardoor het kan lijken op echte cannabis. Er zijn een heleboel synthetische cannabinoïden. Een aantal daarvan zijn verboden. Naast Spice zijn er nog een heleboel andere namen waaronder synthetische cannabinoïden verkocht worden.

In Nederland wordt Spice nauwelijks gebruikt maar in o.a. Duitsland en Engeland is het wel populair. Waarschijnlijk omdat het in die landen moeilijker is om aan (echte) cannabis te komen. Of omdat er strenger op het gebruik van cannabis gecontroleerd wordt.
De risico’s van spice zijn vaak vele malen groter dan van cannabis. Zo zijn er gevallen waarbij mensen zijn overleden na het gebruik van Spice, iets wat bij gewone cannabis niet kan. Ook is de verslavingsproblematiek bij het gebruik van Spice vele malen groter. Dit is bijvoorbeeld in bepaalde plekken in Groot-Brittannië en Oost-Europa echt een groot probleem.

 

Bron:

Nationale Drugs Monitor 2015, Trimbos-instituut.

 

Versie: oktober 2020