Vraag & Antwoord

Wat is spice?

Spice is een mengsel van kruiden dat via internet te koop is. Spice wordt gerookt vanwege het cannabisachtige effect. Deze effecten worden veroorzaakt doordat aan de kruiden synthetische (kunstmatige) cannabinoiden zijn toegevoegd. Het is dus niet hetzelfde als reguliere cannabis. Echter kan deze indruk wel gewekt worden doordat het in kruiden wordt verwerkt waardoor het kan lijken op echte cannabis. Deze synthetische cannabinoiden zijn inmiddels in een aantal Europese landen verboden.

In Nederland wordt spice nauwelijks gebruikt maar in o.a. Duitsland en Engeland is het wel populair. Waarschijnlijk omdat het in die landen moeilijker is om aan (echte) cannabis te komen. De risico’s van spice zijn echter vaak vele malen groter dan van cannabis. Zo zijn er gevallen waarbij mensen zijn overleden na het gebruik van spice, iets wat bij reguliere cannabis niet mogelijk is. Ook is de verslavingsproblematiek bij het gebruik van spice vele malen groter. Dit is bijvoorbeeld in bepaalde plekken in Groot-Brittannië en Oost-Europa een groot probleem.

Producenten van spice beweren dat het middel niet bedoeld is voor menselijk consumptie, maar dat het dient als een soort wierook. Op de verpakking staat een groot aantal kruiden vermeld. Bij laboratoriumanalyse werden deze kruiden echter niet gevonden.

 

Bron:

Nationale Drugs Monitor 2015, Trimbos-instituut.

 

Versie: januari 2019

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat