Wat is poker?

Bij poker gaat het om het samenstellen van 5 kaarten die het hoogste puntenaantal leveren. Dat doe je door een combinatie te maken van 2 kaarten die je in je hand hebt en maximaal 5 kaarten die voor alle spelers in de loop van het spel zichtbaar op tafel komen te liggen. De hoogste combinatie is 10, boer, vrouw, koning en Aas van het zelfde soort. De laagste 2 gelijken.

Eerst krijgen alle spelers 2 kaarten. Vervolgens worden in 3 ronden 5 kaarten op tafel gelegd. In de eerste ronde 3 en in de tweede en derde ronde iedere keer 1 kaart. Bij iedere ronde kan een speler geld of fiches inzetten. Om mee te spelen moet de speler altijd meegaan met de hoogste inzet. Op het eind van het spel krijgt de hoogste combinatie van kaarten de pot.

De eerste 2 kaarten

Iedereen krijgt 2 kaarten. Deze kaarten laat de speler niet aan anderen zien. De persoon naast de deler is verplicht in te zetten. De persoon links van hem moet ook inzetten (meestal het dubbele). De andere spelers kunnen passen (fold), hetzelfde bedrag inzetten (bet) of de inzet verhogen (raise).

De volgende drie kaarten (flop)

Hierna worden 3 kaarten open op tafel gelegd. Spelers kunnen nu een combinatie maken van de kaarten die ze in de hand hebben en de kaarten die op tafel liggen. Ze kunnen de inzet verhogen. Hierbij wordt gebluft. Een speler probeert de tegenstander te laten denken dat hij goede of juist slechte kaarten in handen hebt. Opnieuw moet hij om mee te kunnen blijven spelen net zoveel inzetten als de hoogste inzet.

De vierde kaart (turn)

Vervolgens wordt de 4e kaart open op tafel gelegd. Weer bestaat de mogelijkheid om de inzet te verhogen.

De vijfde kaart (river)

De vijfde kaart wordt ingelegd. Er kan nu voor een laatste keer ingezet worden. De spelers zeggen nu welke combinatie ze in handen hebben. Degenen met de hoogste kaarten in de hand heeft gewonnen en wint de pot. Daarbij kan het tot een show down komen, dat wil zeggen dat de kaarten op tafel gelegd worden maar dat hoeft niet.

Inzetten

Inzetten kan gaan met limieten of zonder limieten. Een limiet van 2/4 betekent dat je in de eerste ronde 2 euro moeten inzetten en in de laatste ronden 4 euro. Bij cash game kan de speler zelf bepalen hoeveel hij inlegt.

Pokertoernooien

Bij een pokertoernooi moet vaak voor een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 50 euro) aan fiches worden gekocht (de buy in). Een deel hiervan 5% bijvoorbeeld wordt ingehouden aan organisatiekosten (rake). In het toernooi gaat het erom om alle deelnemers weg te spelen en alle fiches te verzamelen. De winnaar krijgt nog een prijs.

Online poker

Ook op internet is het mogelijk om poker te spelen. Diverse sites bieden dit aan. Deze sites opereren vanuit het buitenland en zijn (nog) illegaal. Het kabinet wil vanaf het najaar van 2017 vergunningen afgeven aan aanbieders van online kansspelen. Ook Holland Casino zal dan naar alle waarschijnlijkheid poker online aan gaan bieden.

 

Versie: april 2017