Wat is mCPP?

mCPP (meta-chloor-phenyl-piperazine) werd rond 2009 in XTC-pillen gestopt bij gebrek aan MDMA. In 2008 raakte de XTC-markt verstoord en werd door de testservices in Nederland steeds meer mCPP gevonden. In 2006 zat in 9% van de pillen mCPP, in 2007 in 10%, in 2008 14% en in de eerste helft van 2009 zat in 22% van de XTC-pillen mCPP. Vanaf 2010 is het aandeel mCPP in XTC-pillen weer gedaald en daarna is het bijna niet meer aangetroffen.

De effecten van mCPP wisselen sterk. Sommigen vinden het vergelijkbaar met MDMA (XTC). Meestal worden echter negatieve effecten gemeld zoals: misselijkheid, duizeligheid, angsten, paniekaanvallen, hallucinaties, onrust, rillingen en hoofdpijn. mCPP stimuleert de serotoninereceptoren in de hersenen. Het heeft echter geen stimulerende werking. De effecten duren 4 tot 8 uur.

Er is nog niet veel bekend over de risico’s van mCPP. mCPP zou migraineaanvallen kunnen opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Deze effecten treden vooral op wanneer de mCPP (bijna) is uitgewerkt. Hoe hoger de dosering van mCPP, des te meer kans er is op negatieve effecten.

De wet

mCPP valt onder de Warenwet.

Bron:
DIMS jaarbericht 2009

 

Versie: januari 2021