Wat is krokodil (nagemaakte verontreinigde desormorphine)?

Krokodil (poor man’s heroïne) is een afgeleide van morfine. Het heeft een kalmerende en pijnstillende werking. De werking is veel sterker dan morfine. Het is een tijdje geproduceerd door de geneesmiddelenfabrikant Roche maar al gauw van de markt gehaald o.a. vanwege de verslavende werking. Bij spuiten veroorzaakt de drug ontstekingen van aders en gangreen (afsterven van weefsel).

Rusland

In Rusland wordt het middel illegaal nagemaakt ten behoeve van de drugsmarkt. Hiervoor worden codeïne tabletten gebruikt en stoffen als rode fosfor, benzine en zoutzuur. Er ontstaat dan een stof die gespoten kan worden en die veel goedkoper is dan heroïne waardoor afzet gegarandeerd is.

Nederland

In Nederland komt Krokodil niet voor. Dat komt omdat in Nederland voor heroïnegebruikers vervangende middelen beschikbaar zijn. Zij hoeven dus niet uit te wijken naar dit soort middelen. In Nederland worden heroïnegebruikers opgevangen in methadonverstrekking programma’s. Ook zijn er voor heel specifieke groepen mogelijkheden om heroïne verstrekt te krijgen. Voor heroïnegebruikers is krokodil dus niet interessant. Daarbij komt nog eens dat heroïnegebruikers in Nederland vrijwel niet spuiten. Naar schatting spuit slechts 10% van de gebruikers. In Nederland bestaat de mogelijkheid om drugs te laten testen. Als krokodil op de markt zou zijn, zouden de testservices daar snel achter komen.

 

Versie: november 2019