Wat is IkPas/Dry January?

IkPas/Dry January is een landelijke campagne met als doel: meer bewust omgaan met alcohol. Dat doe je door zelf te ervaren hoe het is om de maand januari geen alcohol te drinken. Dit heet Dry January.

Zo’n 80% van de (volwassen) Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Het is voor veel mensen een gewoonte en gaat zonder na te denken: voor het slapen gaan, voor of tijdens het eten, na het eten, de vrijdagmiddagborrel, thuis tijdens het voetbal kijken, etcetera. tijdens Dry January zet je voor een maand je alcoholgebruik op pauze.

Wanneer begint Dry January?

De campagne start na de feestdagen, op 1 januari 2024. Inschrijven op de IkPas website of app kan al vanaf november.

📅 Webinar over alcohol: De IkPas editie – 23 januari

Voor veel mensen is alcohol drinken normaal. Maar wat weten we eigenlijk over de risico’s? En wat zijn de voordelen van niet-drinken? In deze webinar leggen preventiedeskundigen Ayla, Ayse en Martine alles uit over de werking en risico’s van alcohol. Ook geven zij tips hoe je een alcoholpauze vol kunt houden. Meld je nu gratis aan!

Wanneer? 23 januari: 20.00 – 21.30 (via Zoom of Ms Teams)

Direct aanmelden

 

Waarom zou ik een maand geen alcohol drinken? Wat zijn de voordelen?

Door mee te doen wordt je bewuster van je eigen gedrag en keuzes rond alcohol. Je doorbreekt gewoontes en ontdekt wat het je oplevert om een maand niet te drinken.

Mensen die (voor het eerst) hebben meegedaan zeggen achteraf dat ze veel voordelen hebben ervaren. Deelnemers aan Dry January in voorgaande jaren lieten dit weten:

 • Meer bewustzijn over eigen alcoholgebruik : door een poosje geen alcohol te drinken merken veel mensen hoe ‘normaal’ het is om op bepaalde momenten of plekken te drinken. We staan daar vaak niet bij stil, maar tijdens Dry January dus wél!
 • Het doorbreken van patronen : Door een maand bewust niet te drinken vallen die gewoontes vaak op en kun je een bewustere keuze maken. Hierdoor ontdekken veel mensen dat op momenten of plekken waar ze eerste zouden drinken, ze het ook prima naar hun zin hebben zonder alcohol.
 • Zes maanden na deelname, 30% minder alcoholgebruik : Na 6 maanden bleek dat deelnemers nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname. En dat heeft weer veel voordelen voor je gezondheid.
 • 62% van de deelnemers voelt zich mentaal & fysiek fitter : meer dan de helft van de deelnemers gaven aan dat ze meer energie hadden. Ze zaten beter in hun vel, psychisch en lichamelijk.
 • 55% van de deelnemers slaapt beter : slaap is erg belangrijk voor hoe je je voelt. Door alcohol slaap je slechter. Als je goed bent uitgerust, kun je (mentaal en fysiek) meer hebben. Dat is goed voor je werk of studie en ook relaties met anderen. Ruim de helft zei dat hun slaap verbeterde door niet te drinken.
 • 32% verliest gewicht : alcohol is een beruchte ‘dikmaker’. Veel drank bevat naast calorieën ook suikers.  Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet. Ruim een derde van alle deelnemers gaf aan af te vallen door niet te drinken.
 • “Nee” zeggen tegen alcohol wordt makkelijker, ook na januari: door in de maand januari te oefenen met het ‘nee zeggen’ tegen alcohol, wordt dit ook op latere momenten veel makkelijker. Je weet dan wat de voordelen zijn en bent meer gemotiveerd om ervoor te kiezen om niet te drinken. Ook als anderen in je omgeving dat wel doen.
 • Geld besparen: door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.

Waarom meedoen aan Dry January via IkPas?

IkPas is een online platform wat je kan helpen om een maand (of langer!) geen alcohol te drinken. Je krijgt toegang tot functies zoals:

 • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
 • Forum: om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. Ook handig als je een moeilijk moment hebt (gehad).
 • Persoonlijk dagboek: om vorderingen en ervaringen in bij te houden
 • Badges: verdien badges, bijvoorbeeld als je een moeilijke situatie hebt gehad en doorstaan.
 • Toegang tot unieke content: krijg toegang informatieve artikelen, lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.

Ga jij de uitdaging met jezelf aan?

Je kunt je aanmelden via deze link.

Maak een frisse start van het nieuwe jaar en wordt weer bewust van je alcoholgebruik. Jellinek en IkPas helpen je daar natuurlijk bij!

Duurt het te lang voordat de campagne weer start? Dan kan je natuurlijk altijd zelf besluiten een maand niet te drinken. Als je daarvoor tips wilt kan je altijd contact opnemen met de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.

Wil je (op eigen kracht) stoppen of minderen met drinken met behulp van een online programma? Dan is de vernieuwde online zelfhulp alcohol misschien iets voor jou. Dat kan het hele jaar door.

Nodig je vrienden en familie uit en doe het samen!

Samen meedoen is leuker dan alleen. Na de feestdagen samen een gezonde start van het jaar maken? Nodig je vrienden en familie uit en laat ons weten dat jullie samen mee doen. Of doe mee met je sportteam of werk! Samen meedoen aan Dry January is tenslotte leuker dan alleen.

 

Versie: december 2023