Wat is het verschil tussen plantaardige en synthetische drugs?

Synthetische drugs zijn in het laboratorium gemaakte moleculaire verbindingen die niet voorkomen in de natuur. Plantaardige drugs zijn stoffen die het bewustzijn beïnvloeden die wel in de natuur voorkomen. Voorbeelden van plantaardige drugs zijn: paddenstoelen, efedra, khat, hasj, wiet, tabak, opium, ayahuasca, maar ook allerlei kruiden zoals kava kava en yohimbe. Voorbeelden van synthetische drugs zijn efedrine, amfetamine, MDMA (XTC) en 2C-B.

Effecten plantaardige en synthetische drugs

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen plantaardige en synthetische drugs. Van belang is alleen wat de werking in het lichaam is. Of het natuurlijk of synthetisch is dat ziet het lichaam niet. In beide categorieën zitten gezonde stoffen en stoffen die dodelijk zijn. En een cafeïne molecuul is een cafeïne molecuul en het maakt niet uit of deze van een plant of van een laboratorium komt.

Van de meeste plantaardige drugs is bekend wat de werkzame stof is. Deze stof kan men in een laboratorium precies namaken. De werkzame stof in bijvoorbeeld de Efedra plant is efedrine. Deze stof kan men in laboratorium namaken. Amfetamine (speed) is weer een variant van efedrine.

Plantaardige drugs lijken soms milder maar dat komt dan door de dosis die genomen wordt. Bladeren van de efedraplant bevatten weinig werkzame stof. Als men evenveel efedrine zou nemen dan er in een efedra blad zit, zou het effect van die dosis efedrine ook mild zijn.

Combinatie van stoffen

Plantaardige producten bevatten vaak wel veel verschillende stoffen. Sommige van deze stoffen kunnen in combinatie met de werkzame stof een specifiek effect geven wat enkelvoudige synthetische drugs dan weer niet hebben. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die dit specifieke effect zoeken.

Vooroordelen plantaardige drugs

Er wordt weleens gezegd van plantaardige drugs dat het natuurlijk is en niet synthetisch of chemisch. Om die reden zou het geen kwaad kunnen. Dat is onzin.

Kijk maar naar tabak: plantaardig, niet synthetisch of chemisch maar het veroorzaakt wel de meeste doden van alle drugs. Ook zijn plantaardige drugs lang niet altijd mild. Van sommige drugs kan men bijvoorbeeld heel heftig gaan hallucineren. Een voorbeeld hiervan zijn truffels of paddenstoelen.

Een voordeel van synthetische drugs is dat zij heel precies gedoseerd kunnen worden, als ze puur zijn. Bij plantaardige middelen weet men nooit hoeveel er precies in zit. Zo kan het efedrine gehalte in efedra variëren en ook bij hasj en wiet kan het THC- gehalte steeds anders zijn.

 

Versie: juni 2020