Vraag & Antwoord

Wat is het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier?

Net zoals voor gewoon bier, is de bereiding van alcoholvrij- en alcoholarm bier vastgelegd in de zogenoemde Bierverordening van 1976.

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier mag maximaal 0,1% alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet minstens 2,2% zijn. Het stamwortgehalte is het gehalte aan opgeloste granen en gerst die in opgeloste vorm in bier terug te vinden is. Bavaria adverteert tegenwoordig met 0,0 alcohovrij bier. Bavaria zit met 0,0 dus onder de wettelijke norm van 0,1.  Volgens Bavaria zittten ze zelfs onder de 0,05%.  Deze 0,05 % ontstaat door vergisting van natuurlijke suikers. Iets dergelijks gebeurt ook bij bijvoorbeeld vruchtensappen. Ook daar zitten suikers in die kunnen vergisten waardoor er ook in vruchtensappen een heel klein beetje alcohol kan zitten.

Alcohol arm bier

Alcoholarm bier mag hooguit 1,2% alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet eveneens minstens 2,2% zijn. Behalve alcoholarm en alcoholvrij bier zijn er ook bieren met een laag alcoholpercentage. Zo heeft Lingen’s Blond van Heineken 2 % alcohol en Amstel light 3,5 % alcohol.

Productie van alcoholvrij en alcoholarm bier

Alcoholvrij- en alcoholarm bier kunnen op twee manieren gemaakt worden:
1. door een aangepaste vergisting waarbij weinig alcohol ontstaat
2. door een volledige vergisting waarnà de alcohol aan het bier onttrokken wordt.

Wijn

Er bestaat ook alcoholvrije en alcoholarme wijn. Deze mag in Europa 0,5% alcohol bevatten. In Arabische landen slechts 0,1%.

Versie: 25.11.2015

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat