Wat is het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier?

Alcoholvrij en alcoholarm bier kunnen op twee manieren gemaakt worden:

  1. Door de vergisting aan te passen waardoor er weinig alcohol ontstaat.
  2. Door de alcohol te verwijderen uit het vergiste bier.

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier mag maximaal 0,1% alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet minstens 2,2% zijn. Het stamwortgehalte is het gehalte aan opgeloste granen en gerst die in opgeloste vorm in bier terug te vinden is. Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Merken die 0,0% bier aanbieden zitten dus onder de wettelijke norm van 0,1%. In sommige andere landen liggen de percentages hoger. In Denemarken en Zweden is dat 0,5%. In Spanje 1% en in Italië en Frankrijk 1,2%.

Alcohol arm bier

Alcoholarm bier mag tussen de 0,1% en 1,2% alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet eveneens minstens 2,2% zijn.

Tafelbieren

In België waren vroeger tafelbieren populair. Daar lag het alcoholgehalte op 1,5%. Tafelbieren worden tegenwoordig vooral gebruikt bij de bereiding van allerlei gerechten.

Light bier

Light bier bevat minimaal 30% minder energie of alcohol dan gewoon bier. 30% minder alcohol betekent dat light bier maximaal 3,5% alcohol mag bevatten.

Evenementenbier

Evenementenbier wordt voornamelijk op festivals en voetbalstadions geschonken. Hoe hoog het percentage alcohol is verschilt per gemeente en varieert van 2% tot 3,5%.

Session ale

Session ales zijn speciaal bieren met een lager alcoholgehalte van rond de 4%.

Drank- en Horecawet

Volgens de Drank- en Horecawet is een alcoholhoudende drank een drank die voor meer dan 0,5% uit alcohol bestaat. Bieren die voor minder dan 0,5% uit alcohol bestaan mogen aan jongeren onder de 18 jaar verstrekt worden.

Wijn

Er bestaat ook alcoholvrije en alcoholarme wijn. Deze mag in Europa 0,5% alcohol bevatten. In Arabische landen slechts 0,1%.

Bronnen

  • Bierverordening Productschap Dranken 2003
  • Factsheet Wanneer is bier voor de wet alcohol? STAP (2017)

 

Versie: november 2020