Wat is het risico van alcohol tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico’s al hoger.

Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken. Alcohol is op ieder moment van de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. De risico’s nemen toe naarmate de consumptie stijgt. Andersom leidt iedere vermindering van gebruik tot afname van de risico’s.

1 glas

Tot en met één glas alcohol per dag is het risico van een miskraam of vroeggeboorte mogelijk al verhoogd. Deze hoeveelheid kan ook al een negatieve invloed hebben op de mentale ontwikkeling van het kind.

1 tot 2 glazen

Bij één tot twee glazen per dag worden deze risico’s groter. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling van het kind is bij deze hoeveelheden in vele studies aangetoond. Ook worden de ademhalingsbewegingen van de ongeboren baby onderbroken. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de ontwikkeling van de longen, hoewel dat nog niet is aangetoond.

2 tot 6 glazen

Bij 2 tot 6 glazen neemt het risico van miskramen en vroeggeboorte verder toe. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling is vrijwel zeker. Volgens een Amerikaanse studie leidde het drinken van iets meer dan 2 glazen alcohol per dag (of het af en toe drinken van 6 glazen of meer), al tot een minder goed geheugen, intelligentie en rekenvaardigheid. Ook ontstaat er een verhoogd risico dat het kind op latere leeftijd alcoholgerelateerde problematiek ontwikkelt.

Bij 6 glazen of meer ontstaan naast de reeds genoemde risico’s ook het risico van aangeboren afwijkingen en op het Foetaal Alcohol Syndroom Dit kan ook gebeuren als de vrouw weinig drinkt maar bij sommigen gelegenheden zes glazen of meer drinkt.

Ik heb gedronken, wat nu?

Heb je gedronken terwijl je niet wist dat je zwanger was, probeer er dan voor te zorgen dat je niet meer drinkt. Raadpleeg een verloskundige. Vind je het moeilijk om te minderen of te stoppen aarzel dan niet om hulp te zoeken. Heb je lang en veel gedronken dan moet je bij het stoppen een arts of hulpverlener raadplegen. Als je veel drinkt kan abrupt stoppen heel gevaarlijk zijn voor de zwangerschap. Het kan leiden tot miskraam of vroeggeboorte.

Wil je graag meer weten over dit thema? Doe dan de gratis online cursus Alcoholvrij Zwanger (https://www.alcoholvrijzwanger.nl/). Deze cursus van Trimbos is ontwikkeld voor alle zwangere vrouwen die meer willen weten over alcohol tijdens de zwangerschap. Ze krijgen in de cursus informatie en tips, kunnen filmpjes bekijken en krijgen persoonlijke adviezen.

Voor meer info over de invloed van alcohol op seks, bevruchting en borstvoeding zie: alcohol, seks en zwangerschap.

 

Versie: augustus 2019