Wat is het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom?

Het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom is een syndroom dat gepaard gaat met periodes van excessief braken. Deze periodes kunnen een paar dagen tot een week aanhouden en zijn zo heftig dat ze het dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Je kan er last van krijgen als je een lange periode veel hebt geblowd. De klachten verdwijnen volledig wanneer er gestopt wordt met het cannabis gebruik. Als het later toch weer wordt begonnen met blowen keren de klachten vaak weer terug in de zelfde hevigheid.

Wat het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom verder onderscheidt van andere aandoeningen met periodes van intensief braken, bijvoorbeeld het cyclisch-brakensyndroom, is het feit dat de klachten tijdelijk verminderd kunnen worden door heet te douchen of in bad te gaan. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een soort gedragsproblematiek. Mensen gaan extreem lang en heet douchen, soms zelfs tot brandwonden aan toe. Door het heftige braken kan er ook een vochttekort ontstaan wat uiteindelijk kan leiden tot nierproblemen.

Het is een aandoening die zeer weinig beschreven is in de wetenschappelijke literatuur en er is nog weinig over bekend. Het lijkt zeer weinig voor te komen, maar door mis-diagnoses door een gebrek aan kennis bij artsen zou het vaker voor kunnen komen dan we denken.

 

Bron:

https://www.ntvg.nl/artikelen/cannabino%C3%AFd-hyperemesis-syndroom/volledig

 

Versie: juli 2020