Wat is heroïne?

Opiaten zijn stoffen die uit opium worden gewonnen. Behalve opiaten zijn er ook een aantal chemisch gemaakte stoffen die een vergelijkbare werking hebben. Deze worden ook vaak opiaten genoemd.

Opium zit in de papaver somniferum (somniferum = slaapverwekkend). De plant heeft een paarse of witte bloem. In Nederland komt de papaver voor als klaproos. Deze bevat echter geen opium. De papaver somniferum vindt men in Turkije, Iran, Irak, Afghanistan, India, Nepal, Bangladesh, Birma, Thailand, Laos, Mexico, Colombia en andere Zuid-Amerikaanse landen.

Melksap

Als de bloem van de papaver is uitgebloeid en de bladeren zijn weggewaaid blijft de zaaddoos over. Als hier een sneetje in wordt gemaakt, komt er een wit melksap uit die aan de zaadbol blijft kleven. Het melksap droogt op en verkleurt vervolgens bruinzwart. Met een stomp mesje kan men dan de stroopachtige stof van de zaadbollen schrapen. Op dat moment heeft men ruwe opium.

Wit melksap uit de papaverbol

Maanzaad

De zaaddoos bevat ook zaden. Deze zaden zijn blauw zwart en worden gebruikt op brood. Op een gegeven moment ontstaan er gaatjes in de zaaddoos. De zaadjes drogen en de wind zorgt ervoor dat ze uit de zaaddoos kunnen wegwaaien.

Opium, morfine en heroïne

Als men ruwe opium zuivert van plantendelen krijgt men rookopium. Ruwe opium bevat verschillende stoffen (alkaloïden*) waaronder morfine en codeïne. Opium kan 10 tot 15% morfine bevatten. Via een chemisch proces is men in staat om de morfine uit de opium te isoleren. Morfine is een zwaar verdovend en pijnstillend middel en mag alleen voor medische doeleinden gebruikt worden. Door de morfine chemisch te bewerken, ontstaat uiteindelijk de heroïne. Heroïne ziet eruit als een korrelig (wit, grijs of bruin) poeder.

Endorfine en morfine

Endorfine is een overdrachtsstof (neurotransmitter) in onze hersenen. De stof morfine lijkt sterk op endorfine. Overdrachtsstoffen zorgen voor de overdracht van signalen van de ene zenuw naar de andere. Ook kunnen ze signalen (bijvoorbeeld pijn signalen) blokkeren. Endorfinen spelen een rol bij het tegengaan van pijn en het ontstaan van euforie ofwel geluksgevoelens.

*Alkaloïden zijn sterk werkende stoffen die voorkomen bij planten. Voor de plant hebben alkaloïden vermoedelijk een functie om insecten te weren. Alkaloïden werken op het centraal zenuwstelsel.

Versie: november 2019