Wat is gokken?

Gokken is een spel waarbij de uitkomst door toeval tot stand komt en waarbij in geld uitgekeerd kan worden. Twee punten zijn dus belangrijk:

  • toeval
  • geld

Het feit dat er geld kan worden ingezet maakt het gokken spannend. Zeker als er al na enkele seconden bekend is de speler geld gaat verliezen of winnen. Aan die spanning kunnen sommige mensen verslaafd raken.

Gokspelen en behendigheidsspelen

Kennis of kunde speelt bij gokspelen geen rol. Je kunt met gokken niet goed of slecht spelen. Speelt kennis of kunde wel een rol, zoals bijvoorbeeld bij flipperen dan is het geen gokspel maar een behendigheidsspel.

De scheiding tussen gok- en behendigheidsspelen is niet helemaal absoluut. Er zijn gokspelen waarbij behendigheid een kleine rol kan spelen. Zoals bijvoorbeeld bij Blackjack. Bij pokeren speelt behendigheid zo’n grote rol dat er discussie is over de vraag of Poker nu een gok- of behendigheidsspel is.

Wetgeving

Alle gokspelen zijn ondergebracht in de Wet op de Kansspelen. Poker wordt hierin ook genoemd. Volgens de wet mogen gokspelen mogen in geld uitkeren, behendigheidsspelen mogen alleen in vrije spelen uitkeren.