Wat is GHB?

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) werd vroeger gebruikt als narcosemiddel en wordt nu nog als middel voor slaapstoornissen gebruikt. GHB is een stof met een dempende werking (een downer) op het centrale zenusstelsel. GHB wordt gemaakt van GBL (= schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). Als het in goede verhouding gemengd wordt is de natronloog daarna helemaal gereageerd met de GBL en is er geen natronloog meer terug te vinden in de GHB.

GHB komt op de markt als een heldere/lichtstroperige vloeistof en zit vaak in plastic buisjes van ongeveer 5 cm groot. Zo’n buisje bevat maximaal 5,5 ml. De gemiddelde sterkte van GHB ligt ongeveer rond de 450 mg/ml Een buisje dat vol zit bevat dan tussen de 2 tot 3 gram GHB. Out gaan of bewusteloos raken kan al bij een dosering van 3 gram. De zuiverheid kan echter variëren. Het drankje smaakt erg zout.

GHB wordt vooral als drug genomen onder uitgaanders (voor, tijdens of na het uitgaan), gemarginaliseerde groepen, mannen die seks hebben met mannen (MSM) en thuisgebruikers. GHB-gebruik geeft risico op out gaan en kan na enkele weken dagelijks gebruik al tot lichamelijke verslaving leiden (1).

Bijnamen GHB

G, buisje, dopje, g’tje, Gerard.

GHB werd in het verleden weleens als ‘liquid xtc’ verkocht. Met XTC heeft het echter weinig te maken.

 

Bronnen:

NDM 2018, Trimbos-instituut

Versie: januari 2021