Wat is gezond en verantwoord gamen tijdens de coronacrisis?

Gezondheid is belangrijk. De komst van het coronavirus maakt ons hier extra bewust van. Het is een uitdagende periode. Voor ouders liggen er ook uitdagingen. Thuis loopt alles anders.

Een belangrijke vraag kan zijn; wat is momenteel gezond en verantwoord gamen?

Je kinderen zitten meer binnen en jij als ouder misschien ook. Dit kan verveling met zich meebrengen. Het is logisch dat kinderen dan meer willen gamen. Ons advies is dit vooral toe te staan en hier samen afspraken over te maken. Gamen heeft een belangrijke rol in het sociale leven van de kinderen. Dit is nu extra belangrijk. Door gamen positief te benaderen kan het veel voordelen bieden in de sfeer in huis. Het is vooral belangrijk om de balans te vinden en samen te bespreken wat past binnen deze periode.

Graag voorzien wij je van wat tips om met het gamen om te gaan. We willen je ook wat meer laten zien over de schijf van vijf rondom gamen. We hebben er voor nu de schijf van zes van gemaakt, omdat positief samen leven als gezin in deze tijd extra belangrijk is. Laat je kinderen meer gamen dan in een normale situatie. Van belang om hier samen afspraken over te maken. De volgende tips ondersteunen hierbij:

Maak elke dag een planning met elkaar

Zorg voor routine en stimuleer en beloon zelfstandigheid. Dit doe je door huiswerk, huishoudelijke klusjes en ontspanning te verdelen.

Laat je kind extra game tijd verdienen door klusjes te doen in huis

Stofzuigen, de hond uit laten, boodschappen te doen of andere klusjes die gedaan kunnen worden. Stel de voorwaarde dat er dagelijks 1 uur fysieke beweging is. Dit kan deels opgevangen worden met klusjes. Ga samen naar buiten om te wandelen of leuke dingen te ondernemen.

Speel samen een spelletje

Game mee, speel gezelschapsspellen of ga samen op zoek naar en game die jullie
samen kunnen spelen.

Zorg voor voldoende nachtrust

Het is belangrijk dat je kind voldoende slaapt. Leg hem uit dat het belangrijk is dat je voldoende uitgerust bent om voldoende energie te hebben gedurende de dag.

De schijf van vijf

De schijf van vijf over gezondheid in de digitale wereld is uitgebreid naar zes. We hebben samen leven in
gezinsverband hier aan toegevoegd, omdat deze nu extra belangrijk is. We zijn meer binnen met z’n allen
en hebben elkaar nodig in huis voor een fijne sfeer en de dagelijkse gang van zaken. Een ieder heeft hier zijn taken en verantwoordelijkheden in. Als alle punten aan bod komen kunnen we spreken van gezond en verantwoord omgaan met gamen. Het is een model dat een structuur biedt en een basis kan zijn voor leefregels en afspraken met elkaar.

School of werk

Doordat kinderen veel thuis zijn op dit moment is het belangrijk om een vaste structuur in de week te creëren. Door samen de structuur van de dag door te spreken zoals het maken van huiswerk, wandelen en eten. Creëer een vaste werkplek zodat school, werk of privé gescheiden blijven.

Sport of bewegen

Voor kinderen van 5 tot 17 jaar oud is de aanbeveling, om minimaal 60 minuten per dag inspannend of zeer inspannend bezig te zijn. Zij hebben een goede conditie en ook krachtopbouw nodig om fysiek gezond te blijven.

Samen leven

Dit gaat over de sfeer in huis. Richt je als ouder op wat je wenst te zien en breng dit positief. Dus niet: ‘ik wil dat je minder gaat gamen’, maar eerder ‘als je je aan je dagelijkse afspraken houdt mag je in het weekend langer gamen’. Beloon positief gedrag en geef complimenten wanneer dingen goed gaan. Een kind heeft hier ook zijn aandeel in. Deze draagt hieraan bij met taakjes in het huishouden. We mogen ook van een puber verwachten dat deze zelfstandig uit bed komt en zich aan gemaakte afspraken houdt.
Bedenk je daarbij dat je puber graag zijn eigen weg wilt gaan. Zoek compromissen met elkaar, geef hier de ruimte voor, maar bewaak de grote lijn.

Slapen

Slapen is een basisvoorwaarde om goed in je vel te zitten en je te kunnen ontwikkelen. De National Sleep Foundation heeft de volgende adviezen opgesteld: Scholieren (6-13 jaar): 9 tot 11 uur, Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur, Adolescenten (18-25 jaar): 7 tot 9 uur. Het is belangrijk je overdag goed uitgerust te voelen. Er zijn sterke vermoedens dat beeldschermgebruik voor het slapen gaan zorgt dat je minder goed in slaap valt. Dit komt door blauw licht, waardoor je minder slaaphormoon aanmaakt. Hetzelfde geldt voor heftige games. Het is raadzaam om minstens een half uur voor het naar bed gaan geen schermen te gebruiken.

Spelen van games

Het maximaal aantal uren beeldscherm gebruik per dag ligt op ongeveer 3 uur. Nu we meer thuis zijn mag dit wat ruimer bekeken worden. Zeker op vrije middagen of weekenden. Bespreek hoe je kind er voor zorgt om op tijd aan tafel te komen en wat hij daarin van jou nodig heeft.

Neem gerust contact op voor een adviesgesprek

Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek. Dat kan telefonisch via 020 – 590 1330 of stuur een mail naar preventie@jellinek.nl.

 

En lees hier meer tips over leven met een puber in tijden van Corona.

Bron: Van Rooij, A.J. & Kleinjan, M. (2020) Gezond leven in een digitale wereld: Positie paper Trimbos-instituut & Netwerk Mediawijsheid. Trimbos-instituut (Utrecht) en Netwerk Mediawijsheid (Hilversum).