Wat is gamen? Is het slecht voor je?

Gamen is een vorm van spelen en vrijetijdsbesteding. En kan dus ook onderdeel zijn van iemands leven. Bij sommige mensen gaat te veel tijd naar gamen en ontstaan er problemen. In deze tekst lees je wat de voordelen zijn van gamen. En wanneer gamen een probleem wordt. Daarnaast lees je wat je kunt doen als er problemen ontstaan door het gamen.

Wat is gamen?

Gamen is een interactieve spelvorm tussen mens en computer. Sommige gamers spelen samen, anderen individueel. In bepaalde games moet je samen werken of speel je juist tegen elkaar.

Er zijn verschillende soorten games. In het overzicht hieronder lees je meer over de verschillende soorten games en een aantal voorbeelden van populaire games per soort.

Soort spel Uitleg Voorbeelden van games
Simulatiegames Activiteiten uit de realistische wereld worden nagespeeld in een verzonnen, maar realistische wereld. Denk bijvoorbeeld aan een spel met een vliegsimulator of een voetbalteam. The Sims, FIFA, Tony Hawk, Rollercoaster Tycoon, Civilization
Strategiegames De gamer moet slimme keuzes maken. Hierdoor leer je problemen oplossen en goed nadenken. Taken kunnen bestaan uit het verzamelen van voorraden, het bouwen van koninkrijken en het slimmer af zijn van vijanden. Clash of Clans, Age of Empires, StarCraft, Company of Heroes
Puzzelgames Om verder te komen moet de gamer puzzels of raadsels oplossen. De gamer moet probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk inzicht en doorzettingsvermogen in zetten. Tetris, Candy Crush, verborgen object spellen
Adventure games In adventure games draait alles om het verhaal. Spelers moeten binnen dat verhaal problemen oplossen en andere personages verslaan. Ze verkennen een virtuele wereld en verzamelen soms objecten om vooruit te komen. Snel reageren is vaak minder belangrijk in deze spellen. Prince of Persia, The Secret Of Monkey Island, The Legend of Zelda
Action games In actiespellen moet de speler snel reageren en vooruit denken, waardoor concentratie en alertheid heel belangrijk zijn. Er zijn verschillende soorten actiespellen.

Platformspellen: Hier springt de speler van platform naar platform en overwint obstakels.

Schietspellen, ook bekend als shooter games: Hierbij schiet de speler, soms vanuit het perspectief van de schutter (first person shooter game) of vanaf een afstand (third person shooter game).

Platform games: Mario Bros

Shooter games: Call of Duty, Fortnite

Sandbox In sandbox games kan de speler vrij rondlopen in een grote virtuele wereld. Deze wereld is wel realistisch. Minecraft, Watch Dogs, Grand Theft Auto, Terraria
Role Playing Game (RPG) Met een Role-Play game (RPG) wordt een rollenspel bedoeld. In het spel gaat het om de ontwikkeling van een gamepersonage, of hoofdpersoon. Voorbeelden van personages zijn mythische figuren, tovenaars en elven. De speler bedient het personage. World of Warcraft, Final Fantasy

 

Wat zijn de voordelen van gamen?

Gamen wordt vaak al snel gezien als een probleem. Ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over hun gamende kind. Sommige ouders vergeten dat gamen ook voordelen kan hebben. Hieronder staan een aantal van deze voordelen:

  • Gamen is een vorm van vrijetijdsbesteding. Het geeft plezier.
  • Sommige spellen zijn online. Hierdoor ontmoeten gamers mensen over de hele wereld.
  • Door gamen kun je sociale vaardigheden leren of beter maken. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, kennis uitwisselen, de leiding nemen en elkaar helpen.
  • Gamen kun je samen doen, offline en online.
  • Sommige gamers leren de Engelse taal. Dit komt doordat sommige spellen Engelstalig zijn. En doordat je in bepaalde games samen moet spelen met mensen uit andere landen.
  • In actiegames moet je vooruit kunnen denken en snel kunnen reageren. Hierdoor kunnen aandacht en concentratie verbeteren.
  • Door gamen leren sommige spelers omgaan met verliezen, uitdagingen en successen.
  • Door gamen kun je leren snel beslissingen te nemen.
  • Door het gamen kan je oog-handcoördinatie verbeteren.

Waarom gamen mensen?

Gamen is voor veel mensen en jongeren een hobby of vorm van vrijetijdsbesteding. Games zijn om meerdere redenen aantrekkelijk. De game is zo gemaakt dat spelers het spel leuk of interessant vinden. Vaak sluiten deze onderdelen in het spel ook aan bij de eigenschappen van de speler. Dat zorgt ervoor dat iemand het spel regelmatig wil spelen, of blijft spelen. Mensen blijven terugkomen naar het spel om verschillende redenen. Die redenen kunnen positief maar ook negatief zijn.

Onderstaand worden de 4 M-en toegelicht. Deze staan voor Mindset, Meeting, Measure en Mission. De 4M-en maken duidelijk welke redenen gamers hebben om te spelen. En waarom de game aantrekkelijk is.

Mindset

De game is aantrekkelijk omdat deze invloed heeft op het denken en voelen van de speler. Het denken en voelen wordt beïnvloed door wat de speler zelf ervaart, maar ook door invloeden van buitenaf. Er zijn positieve redenen en negatieve redenen voor gamers om te spelen.

Bij positieve redenen ervaart het spel positieve effecten. Ook kan de speler positieve omstandigheden ervaren. Positieve reden om te spelen zijn:

  • Ervaren van afleiding
  • Een uitdaging hebben
  • In een andere wereld zijn
  • Online vrienden ontmoeten
  • Samen spelen met anderen
  • Een beloning in het spel.

Er kunnen ook negatieve redenen zijn voor gamers om te spelen. Onderstaand een aantal voorbeelden van negatieve redenen:

  • Spelen tegen somberheid
  • Spelen tegen stress
  • Spelen vanwege onzekerheid
  • Gamen omdat speler geen aansluiting vindt
  • Gamen wegens spanningen thuis
  • Gamen vanwege gepest worden

Meeting

Met meeting bedoelen we dat gamers andere gamers online ontmoeten. Dit kunnen bestaande vrienden zijn uit de offline wereld. Ook kunnen het nieuwe contacten van over de hele wereld zijn. Het ontmoeten van andere gamers kan het spel aantrekkelijk maken.

Online vrienden kunnen even belangrijk als offline vrienden zijn. Ook kan het zijn dat online vrienden belangrijker zijn dan offline vrienden. Soms ontmoeten online vrienden elkaar later ook offline. Ook spreken vrienden online af, die elkaar offline hebben ontmoet.

Voor sommige gamers is het online sociale contact makkelijker dan offline sociaal contact. Je kunt makkelijk contact maken door bijvoorbeeld het ontbreken van oogcontact. Je kunt net zo makkelijk weer iemand verwijderen.

Gamers ontmoeten elkaar in de game. Daarnaast kunnen zij elkaar ontmoeten op andere platforms om te praten over games. Voorbeelden van dit soort platforms zijn Reddit, Twitch, Steam, Discord en YouTube.

Measure

Met measure wordt maat, of meten bedoeld. De game is aantrekkelijk omdat de speler er erg goed in kan zijn. Dit kan gemeten worden door het winnen van toernooien. Goede gamers kunnen meedoen aan zo’n toernooi. Andere gamers kijken vaak naar het toernooi.

Ook door scorelijsten kan worden gemeten hoe goed een gamer is. Door veel te spelen komen gamers in een bepaalde rang. Een hoge rang of hoge plek of een scorelijst zorgt voor status. Gamers willen vaak dezelfde rang vasthouden of een hogere plek krijgen. In veel games krijgt de speler punten door het behalen van een doel.

In sommige games krijg je ‘items’ tijdens het spelen. Dit zijn virtuele cadeautjes of voorwerpen. Voorbeelden hiervan zijn kleren, wapens en vaardigheden. Deze items kan je verdienen door vaak en goed te gamen. Ook kun je in veel games items kopen, in plaats van verdienen. Zo verdienen de makers van de game geld aan de speler. Zij doen er vaak alles aan om te zorgen dat mensen deze items willen kopen.

Mission

Tot slot kan een spel aantrekkelijk zijn vanwege de missies en de doelen van het spel. In een spel kunnen tijdsgebonden doelen, constante doelen en vaste doelstellingen zijn.

Tijdsgebonden doelstellingen zijn doelstellingen die maar tijdelijk te behalen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een doel wat alleen vandaag te behalen is, en morgen niet meer. Als je dit doel vandaag behaalt, krijg je vaak een beloning die je ook alleen vandaag ontvangt en morgen niet meer. Morgen is er weer een andere beloning.

Constante doelstellingen groeien met de speler mee en kennen geen einde. Bijvoorbeeld:

  • Als het doel is om vijf wedstrijden te winnen, en je behaalt deze doelstelling, dan verandertd deze vervolgens naar het winnen van tien wedstrijden.
  • Een ranglijst waarbij de gamer probeert om een steeds betere rang te krijgen.
  • Dagelijks inloggen in de game waardoor de gamer een item krijgt.
  • Het level dat je hebt als speler in een game. Vaak ben je op het begin level 1 en werk je jezelf als speler omhoog. Steeds meer games krijgen na een paar maanden updates met nieuwe te behalen doelstellingen.

Vaste doelstellingen zijn doelstellingen die je na het behalen volledig hebt afgerond en zich niet meer vernieuwen. Onderstaand een aantal voorbeelden van :

  • Het 100% uitspelen van een game.
  • Het uitspelen van een level waardoor je deze niet meer opnieuw hoeft te doen.
  • Het behalen van een missie waardoor je deze niet meer opnieuw hoeft te doen.

Is gamen slecht voor je?

Gamen is voor veel mensen een hobby. Helaas kan (te) veel gamen ook problemen met zich meebrengen. Als gamer of als ouder kun je de volgende risico’s herkennen:

  • Gamen neemt teveel tijd in beslag waardoor sociale contacten achteruitgaan.
  • Door het gamen ontstaan problemen op werk of school.
  • Het gamen kost je veel geld.
  • Door het gamen ontstaan gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een verstoord slaappatroon, slecht slapen, weinig bewegen en te veel snacken.
  • Je zit vaak langer achter het beeldscherm dan je oorspronkelijk van plan was.
  • Je denkt veel aan gamen waardoor je je niet meer kunt concentreren.

Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging.

Als je te veel gamet, kan dat een slechte invloed hebben op je stemming. Je kunt je hierdoor verdrietig, boos of eenzaam gaan voelen. Dit komt vaak doordat andere dingen in je leven niet goed gaan.

Wanneer ben je verslaafd aan gamen?

De meeste gamers hebben geen gameverslaving. Als iemand veel tijd besteed aan gamen betekent het nog niet dat deze persoon ook een verslaving heeft.

In de geestelijke gezondheidszorg wordt de DSM-5 gebruikt. Dit is een boek waarin alle psychische stoornissen staan beschreven. In de DSM-5 wordt een gameverslavcing een Internet Gaming Disorder genoemd. Om deze diagnose te krijgen moet je voldoen aan een aantal punten. Binnen het afgelopen jaar moet last hebben gehad van minstens 5 van de onderstaande punten:

Een obsessie hebben met (online) games;

  • Ontwenningsverschijnselen bij het niet spelen van games;
  • Tolerantie opbouwen, oftewel je gaat steeds meer tijd investeren in de game;
  • Je probeert te stoppen of te minderen met gamen, maar het lukt niet;
  • Je interesseert je niet meer voor andere dingen in het leven;
  • Je speelt toch te veel games, terwijl je goed weet hoeveel impact dit heeft op je leven;
  • Je liegt over hoeveel je gamet;
  • Gamen is een vorm van escapisme (ontsnappen) voor je angsten of schuldgevoel;
  • Je zet relaties en kansen in je leven op het spel met je gamegedrag.

Wat kan ik als ouder doen?

Jellinek ontvangt regelmatig vragen van ouders over hun gamende kind. Het is belangrijk dat je als ouder goed zicht hebt op het gamen van je kind. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te hebben met je kind. Onderstaand een aantal tips voor ouders:

  • Zie ook de voordelen van gamen in.
  • Begrijp dat gamen een manier is van tijdsbesteding en spelen. Ieder kind hoort te spelen. Dit kan dus ook online zijn.
  • Begrijp met welke reden je kind gamet. Zijn dit positieve of negatieve redenen?
  • Blijf in contact met je kind. Praat regelmatig met je kind. Praat niet alleen over wat je kinderen moeten. Heb ook gesprekken met je kind over wat hen interesseert. Probeer daar niet te veel je eigen oordeel over te hebben.
  • Zoek informatie over gamen. Toon interesse over gamen bij je kind. Jouw kind kan waarschijnlijk veel vertellen en laten zien. Ga bijvoorbeeld een keer naast je kind zitten als hij/zij gamet. Misschien kan je zelfs een keer mee doen.
  • Stel al vanaf jongs af aan duidelijke grenzen en maak afspraken. Leg uit waarom jij het belangrijk vindt om afspraken over gamen te maken.
  • Bij oudere kinderen kun je ook vragen wat zij zelf logische afspraken vinden. Benoem tijdens het maken van afspraken dat je gamen belangrijk vindt. En dat je het belangrijk vindt dat het gamen geen andere zaken in de weg gaat zitten zoals slaap, school, sport, sociaal contact en het gezinsleven.
  • Bespreek met je kind wat er gebeurt als zij zich wel aan de afspraken houden.
  • Bespreek ook wat er gebeurt als ze zich niet aan de afspraak houden. Voorbeelden wat je kunt inzetten is extra huishoudelijke taken.
  • Wees consequent in het naleven van de afspraken.
  • Bespreek regelmatig hoe het gaat met het gamen en de afspraken.

Heb je als ouder vragen of zorgen over gamen en je kind? Neem dan gerust contact op met de Jellinek Advieslijn (088 – 505 1220). Dat kan van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00.

Verder lezen / meer informatie

Wil je meer opvoedtips over gamen? Kijk dan ook eens op de website van Gameninfo.nl.