Wat is Efedra-extract?

Efedra extract (Engels: ephedra) is een onduidelijk begrip. Toen efedra nog in smartshops verkocht werd (sinds april 2004 is dat verboden) trof je op de verpakking vaak de volgende beschrijving aan: Efedra extract ….mg, met daarachter tussen haakjes….% gestandaardiseerd. Dus bijvoorbeeld: “Efedra extract 100 mg (10% gestandaardiseerd)”.

Dit percentage sloeg dan op de efedrine-achtige verbindingen. Efedrine is de werkzame stof in de efedraplant. 100 mg efedra-extract 10% gestandaardiseerd zou dan overeenkomen met 10 mg efedrine-achtige verbindingen. Efedrine-achtige verbindingen is nog niet helemaal hetzelfde als zuivere efedrine. Sommige van deze verbindingen hebben namelijk minder effect.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft geadviseerd om voedingssupplementen die meer 8 mg efedrine-achtige verbindingen per consumptie-eenheid bevatten te verbieden.

Efedra-houdende producten mogen in Nederland niet meer verkocht worden. Mogelijk kom je ze nog wel in het illegale circuit tegen of in het in buitenland.

 

Versie: juni 2020