Vraag & Antwoord

Wat is een EZ-test en waar kun je die kopen?

Een EZ-test is een drugs-zelftest, te koop bij smartshops. De test bevat een handleiding, een flesje vloeistof en een kleurenkaart met behulp waarvan je een pil of poeder kunt testen. De uitslag kan XTC (MDMA) zijn of een aantal andere middelen.

Wil je de EZ-test gebruiken dan moet je met een mesje een stukje van de pil afschrapen. Op het schraapsel druppel je een beetje vloeistof. Ondertussen blijf je kijken naar het schraapsel dat van kleur moet veranderen.

Aan de hand van de verkleuring en met behulp van de bijgevoegde kleurenkaart kun je zien welke stof er in de pil zit. Je weet echter nooit hoeveel milligram erin zit en of er nog andere stoffen inzitten.

Verkleuring

Vooral de eerste 5-8 seconden zijn belangrijk. Bevat de pil XTC (MDMA) dan kleurt de substantie binnen 3-8 seconden donkerpaars tot zwart. Deze verkleuring treedt echter ook op als de pil MDEA of MDA bevat. Kleurt de substantie oranje/ bruin dan bevat je pil speed. Kleurt hij geel of groen dan zit er 2C-B of DOB in. Gaat de substantie smeulen om vervolgens donkergrijs tot zwart te worden, dan heb je te maken met DXM.

Als het resultaat van de test geen enkele kleurreactie geeft, bevat de pil geen van deze stoffen. Wat er dan wel in de pil zit blijft onduidelijk.

Beperkte uitslag

De EZ-test geeft een beperkte uitslag. Je weet namelijk nooit hoeveel milligram werkzame stof er in je pil zit. Verder weet je als de pil donkerpaars tot zwart verkleurt, niet zeker of de pil MDMA bevat. Het kan ook MDEA of MDA zijn. Ook kom je er niet achter of er mogelijke andere schadelijke stoffen in zitten. Dus als een pil bijvoorbeeld MDMA bevat én een andere gevaarlijke stof, dan komt dat er niet uit.

Daarom adviseren wij je pil te laten testen bij de testservice van verslavingszorginstellingen en deze test alleen te gebruiken in noodgevallen.

 

Versie: september 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat