Wat is een EZ-test en waar kun je die kopen?

Een EZ-test is een simpel scheikundig testje waarmee je zelf iets te weten kan komen over de inhoud van je drugs. Het is te koop bij smartshops of online.

De informatie die je te weten kan komen over de inhoud van je drugs is alleen wel behoorlijk beperkt. Je kan nooit bevestigen dat een drug in je sample zit. Vooral of het sample iets niet bevat. Dus bijvoorbeeld of een XTC geen MDMA bevat is makkelijk uit te zoeken, maar niet of het werkelijk MDMA is dat er in je pil zit. Of hoeveel er in zit. Of welke andere stoffen er ook in zitten.

Hoe werkt het?

Schraap een klein beetje van je pil af of neem een klein beetje poeder. Doe dit in het buisje en schud het met de dop erop. Houd de kleurreactie goed in de gaten en vergelijk de reactie met de kleuren bij de uitleg. De kleurverschillen zijn soms vrij klein, let daarom goed op.

Verkleuring

Voor het testen van MDMA/XTC (EZ-test Marquis) zijn vooral de eerste 5-8 seconden belangrijk. Bevat de pil MDMA (XTC) dan kleurt de substantie binnen 3-8 seconden donkerpaars tot zwart. Deze verkleuring treedt echter ook op als de pil MDEA of MDA bevat. Kleurt de substantie oranje/bruin dan bevat je pil speed. Kleurt hij geel of groen dan zit er 2C-B of DOB in. Als het resultaat van de test geen enkele kleurreactie geeft, bevat de pil geen van deze stoffen. Wat er dan wel in de pil zit blijft onduidelijk. Er kan dan wel een actieve stof in de pil zitten. mCPP, cafeine, ketamine en cocaine bijvoorbeeld geven geen kleurreactie op het Marquis-reagens.

Beperkte uitslag

De EZ-test geeft een beperkte uitslag. Je weet namelijk nooit hoeveel milligram werkzame stof er in je pil zit. Verder weet je als de pil donkerpaars tot zwart verkleurt, niet zeker of de pil MDMA bevat. Het kan ook MDEA of MDA zijn of een andere stof. Ook kom je er niet achter of er mogelijke andere schadelijke stoffen in zitten. Dus als een pil bijvoorbeeld MDMA bevat én een andere gevaarlijke stof, dan komt dat er niet uit.

Daarom adviseren wij je pil te laten testen bij de testservice en de EZ-test alleen te gebruiken als je niet langs de testservice kan komen.

 

Versie: november 2021