Vraag & Antwoord

Wat is DOB?

DOB (4-bromo-2,5-dimethoxyamfetamine) is een synthetisch tripmiddel verwant aan mescaline. Afhankelijk van de dosis kan een trip wel 30 uur duren. Het is verkrijgbaar als fijn, wit kristalachtig poeder, als pil of als papertrip. Meestal staat er een logo op het tablet, maar dat hoeft niet persé.

DOB is in 1967 voor het eerst gemaakt door Alexander Shulgin. In 1994 werd DOB voor het eerst gesignaleerd op houseparty’s waar het verkocht werd als XTC. Het middel is verboden. Zover bekend wordt het middel nu niet of nauwelijks meer gebruikt.

Wat doet het?

De werking van DOB is enigszins vergelijkbaar met die van 2C-B. Het belangrijkste verschil tussen DOB en 2C-B is dat het bij DOB veel langer duurt voordat het middel gaat werken. Dat kan wel 1 tot 3 uur duren. Het middel werkt ook veel langer door. De effecten van een lage dosis kunnen 6 tot 12 uur aanhouden. Een medium dosis werkt tussen de 8 en 16 uur. Een hoge dosis DOB kan tot 30 uur doorwerken.

Ter vergelijking: een LSD-trip duurt 8 uur. DOB is al actief bij een dosis van enkele milligrammen. Bij een lage dosis is het tripeffect redelijk mild, bij een medium- en hoge dosis ga je hallucineren.

Verslavingskans

Bij DOB is er sprake van tolerantieontwikkeling, dat wil zeggen dat je lichaam went aan de stof en je een grotere dosis nodig hebt om het effect nog te voelen. Onthoudingsverschijnselen bij stoppen treden niet op.

Overige risico’s

Fysieke bijwerkingen van DOB zijn (afhankelijk van de dosis) o.a. misselijkheid, trillen, nerveus gevoel, gevoel van spanning in maag en hoofd en spier- en kaakspanning. Bij hoge doses kan tijdelijk geheugenverlies optreden. Ook kan iemand agressief en gevaarlijk (voor zichzelf) gedrag vertonen. Onder invloed van DOB kun je erg angstig worden en in paniek raken. Je kunt overweldigd worden door de intensieve ervaringen en het gevoel krijgen dat je je gedachten niet meer onder controle hebt.

Overdosering

Door de langzame en de lange werking van DOB is er een risico op overdosering. Overdosering is schadelijk en kan leiden tot vaatverkramping van de slagaders en gangreen (koudvuur). Het gerucht gaat dat er ooit twee mensen zijn geweest bij wie, na een extreem hoge dosis DOB beide benen geamputeerd moesten worden omdat door de hoge dosissen DOB de bloedcirculatie in de benen afgesloten was geraakt, maar deze gevallen zijn nooit officieel bevestigd. Er is tenminste één geval gekend van een fatale overdosis DOB.

Risico’s beperken

Gebruikers kunnen de risico’s enigszins beperken door:

DOM

Alexander Shulgin is ook de maker van DOM (2,5-dimethoxy-4-methylamphetamine). Dit middel maakte hij in 1964. Dit middel kan een psychedelische ervaring opleveren van 14 tot 20 uur (1). DOM is niet meer op de markt.

De wet

DOB staat op lijst I van de Opiumwet: harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Productie, handel en bezit zijn verboden.

Zie voor meer informatie erowid.org

Bron:

1) Vervaeke, H. Het gebruik van tripmiddelen. In: drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: september 2018

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat