Wat is DOB?

DOB (Engels: 4-bromo-2,5-dimethoxyamphetamine) is een synthetisch tripmiddel verwant aan mescaline. Afhankelijk van de dosis kan een trip wel 14-24 uur duren. Het is verkrijgbaar als fijn, wit kristalachtig poeder, als pil of als papertrip (vierkantje van karton van 1×1 cm). Meestal staat er een logo op het tablet, maar dat hoeft niet per se.

DOB is in 1967 voor het eerst gemaakt door Alexander Shulgin. In 1994 werd DOB voor het eerst gesignaleerd op houseparty’s waar het verkocht werd als XTC.

Wat doet het?

De werking van DOB is enigszins vergelijkbaar met die van 2C-B. Het belangrijkste verschil tussen DOB en 2C-B is dat het bij DOB langer duurt voordat het middel gaat werken. Dat kan wel 1 tot 3 uur duren. Het middel werkt ook langer door. De effecten van een lage dosis kunnen 6 tot 12 uur aanhouden. Een hogere dosis werkt tussen de 14 en 24 uur in totaal. Het kan dus zijn dat je 24 uur na inname de effecten nog heel licht voelt. Ter vergelijking: een LSD-trip duurt 8-12 uur. DOB is al actief bij een dosis van een milligram.

Verslavingskans

Bij DOB is er sprake van tolerantieontwikkeling, dat wil zeggen dat je lichaam went aan de stof en je een grotere dosis nodig hebt om het effect nog te voelen. Onthoudingsverschijnselen bij stoppen treden niet op.

Overige risico’s

Fysieke bijwerkingen van DOB zijn (afhankelijk van de dosis) o.a. misselijkheid, trillen, nerveus gevoel, gevoel van spanning in maag en hoofd en spier- en kaakspanning. Ook zorgt DOB voor verhoging van de bloeddruk en de hartslag. Onder invloed van DOB kun je, net als bij andere tripmiddelen, erg angstig worden en in paniek raken. Je kunt overweldigd worden door de intensieve ervaringen en het gevoel krijgen dat je je gedachten niet meer onder controle hebt.

Door de langzame en de lange werking van DOB is er een risico op overdosering. Een te hoge dosering kan zorgen voor vaatvernauwing, wat allerlei hartproblemen kan veroorzaken.

Risico’s beperken

De risico’s kunnen beperkt worden door:

  • Je pillen/poeder te laten testen.
  • DOB niet in combinatie met andere drugs en alcohol te gebruiken.
  • DOB niet gebruiken in combinatie met MAO-remmers.
  • Niet gebruiken als je je lichamelijk en/of geestelijk niet goed voelt.
  • Niet gebruiken als je problemen hebt met de bloedsomloop of last hebt van epilepsie.
  • Alleen gebruiken in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen.
  • Ervoor zorgen dat de omgeving weet wat je gebruikt en ervoor zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed verkeert, die indien nodig kan helpen.

De wet

DOB staat op lijst I van de Opiumwet: harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Productie, handel, invoer, uitvoer en bezit zijn verboden.

Zie voor meer informatie erowid.org

Bron:

1) Vervaeke, H. Het gebruik van tripmiddelen. In: drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: oktober 2020