Wat is de geschiedenis van ketamine?

PCP

Ketamine is een synthetisch narcose middel wat tegenwoordig ook recreatief wordt gebruikt als partydrug. Voordat ketamine werd ontdekt werd er PCP (fencyclidine) gebruikt als narcose middel. Dit middel had echter veel bijwerkingen, waaronder waanideeën en stevige opwinding. PCP kwam door chemiebedrijf Parke-Davis in 1962 op de markt en werd in 1965 alweer van de markt gehaald. Als alternatief op PCP kwam ketamine naar voren, het werd in 1962 ontdekt en vanaf 1970 gebruikt als narcose middel bij mensen.

Narcose middel

Sindsdien is het een zeer nuttig narcose middel gebleken. In tegenstelling tot andere narcose middelen onderdrukt ketamine maar zeer beperkt de ademhaling en de hartslag. Dit maakt het een goed middel wanneer er snel geopereerd dient worden, dan hoeft de hartslag en de ademhaling namelijk minder in de gaten gehouden te worden. Vandaar dat het veel in ambulances, veldhospitalen, bij ouderen, kinderen en bij dieren wordt gebruikt.

Dissociatief tripmiddel

Ketamine heeft echter ook een hallucinogene werking. Hierdoor kunnen mensen die onder narcose gebracht worden met ketamine dit als zeer onprettig ervaren. Vandaar dat ketamine in dat geval vaak wordt gecombineerd met benzodiazepines om de hallucinaties te onderdrukken. Vanwege deze hallucinogene werking werd het in de jaren ’80 ook geïntroduceerd als partydrug. Tijdens de Vietnam oorlog werd het ook al gesnoven door soldaten en prostituees. Ketamine is een dissociatief tripmiddel wat er voor kan zorgen dat je je eigen lichaam niet meer voelt. Tegenwoordig word het steeds minder gebruikt in de medische wereld en steeds meer op festivals en raves.

Antidepressiva

Sinds 2000 wordt er ook onderzoek gedaan naar ketamine als middel tegen depressieve klachten. Dit onderzoek laat veelbelovende resultaten zien. Bij twee derde van de patiënten halveerde de depressieve klachten. Bij veel andere antidepressiva moet het middel een aantal weken geslikt worden voordat het begint te werken, bij ketamine gebeurde dit al na twee uur. Ondanks deze goede resultaten moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden voordat het in de praktijk gebruikt kan worden tegen depressiviteit. Het middel heeft namelijk nog een aantal bijwerkingen en nadelen. Zo kan het effect van bepaalde antidepressiva weken aanhouden terwijl het effect van ketamine na een paar dagen meestal weg is en er dus weer een nieuwe dosis genomen moet worden.