Wat is Damiana?

Damiana is een plant. Het wordt gedroogd verkocht in smartshops. Damiana heeft een ontspannen, mild cannabisachtig effect. Bij vrouwen zou het menstruatiekrampen verlichten. Volgens sommigen zou het ook seksueel stimulerend werken. Damiana kan gerookt worden of gedronken als thee.

Wat is het?

Damiana is het bovengrondse deel van de plant (Turnera diffusa) die groeit van Argentinië tot Zuid-Californië. Damiana kan gerookt worden of gedronken als thee. Het roken van Damiana veroorzaakt een lichte euforie en een mild cannabisachtig effect. Deze ‘high’ duurt ongeveer 60 minuten.

Wat doet het?

De effecten van het drinken van Damiana-thee zijn mild, zoals intensere doorbloeding van het onderlichaam. Bij vrouwen zou Damiana een ontspannen en verlichtende werking geven bij menstruatiekrampen. Het kruid zou enigszins seksueel stimulerend werken. Er zijn echter ook bronnen die zeggen dat hiervoor geen aanwijzingen zijn.

Verkoop in Nederland

Damiana wordt als kruid verkocht in smartshops. Het valt onder de Warenwet.

Gebruik

In de kruidengeneeskunde wordt Damiana gebruikt als seksueel stimulerend middel, bij urineweginfecties en bij incontinentie bij ouderen.

In de Mexicaanse volksheelkunde wordt Damiana-thee gebruikt voor onder andere de regulering van de menstruatie, diabetes, maagproblemen, reuma, hoofdpijn en schorpioensteken. De Noord-Mexicaanse indianen gebruikten Damiana bij astma, spierzwakte, nervositeit en als seksueel stimulerend middel. Niet alle claims worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn wel aanwijzingen uit wetenschappelijke studies dat Damiana seksueel stimulerend en angstremmend zou werken.

Verslavingskans

Damiana is zover bekend niet lichamelijk- of geestelijk verslavend.

Overige risico’s

Als je Damiana rookt is dat schadelijk voor je longen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die er op duiden dat Damiana giftig zou zijn.

Risico’s verminderen

Als je niet wil dat je longen schade oplopen, kun je Damiana beter drinken als thee dan roken.

 

Bron: Smartshops, Overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxiologische relevantie; RIVM; maart 1999

 

Versie: januari 2021