Wat is beter: speed snuiven of slikken?

Er is geen veilige manier om speed te gebruiken. Speed snuiven is erg schadelijk voor je neus. Speedgebruikers hebben over het algemeen een voorkeur voor snuiven. De reden: via het neusslijmvlies wordt speed sneller opgenomen dan wanneer je het slikt (in een bommetje).

Als je speed slikt moet het namelijk eerst verwerkt worden via de darmen en duurt het dus iets langer voordat het in je bloed terechtkomt.

Speed werkt lang door en dus maakt het feitelijk weinig uit of je nu heel snel of iets minder snel effect voelt. Het uiteindelijke effect blijft hetzelfde, behalve dan dat je door te slikken je neus spaart. Snuiven is erg schadelijk voor je neus. Het neusslijmvlies kan gaan ontsteken, er kunnen chronische ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan, je kunt er een gaatje in je neustussenschot aan overhouden, je kunt chronisch verkouden worden en last krijgen van bloedneuzen. Reuk, geur en smaak gaan achteruit.

Dus als je puur kijkt naar de schade voor je neus, en naar de kans op verslaving, dan kun je beter speed slikken dan snuiven. Als je kijkt naar de andere risico’s dan blijven die zowel voor het snuiven als voor het slikken van speed gelijk.

 

Versie: oktober 2020