Deel jouw ervaring

Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Wat is 4-methylamfetamine (4-MA)?

4-methylamfetamine (4-MA) is een vervuiling van amfetamine (speed) die kan ontstaan bij het produceren van speed. De stof lijkt op amfetamine (speed) maar is gevaarlijker. Vergeleken met amfetamine komt er bij het gebruik van 4-MA aanzienlijk meer serotonine vrij, wat kan leiden tot oververhitting. Het effect van speed met 4-MA is minder dan ‘zuivere’ speed waardoor de gebruiker geneigd is meer te slikken.

De gevoeligheid voor 4-MA kan per persoon sterk verschillen.

Gebruikers zijn niet op zoek naar 4-MA. Ze kopen speed en weten niet dat deze soms 4-MA kan bevatten. In Nederland bevatte in 2012 10-20 procent van alle speed die bij de testservices aangeboden wordt 4-MA. Een koper van speed kan met het blote oog niet zien of herkennen dat er 4-MA in zit. Recentelijk is het niet meer aangetroffen in speedsamples.

Sterfgevallen

In 2009 verscheen 4-methylamfetamine (4-MA) op de Nederlandse drugsmarkt. In Europa werd in het afgelopen jaar de aanwezigheid van 4-MA al door 12 landen gemeld.

In 2011 zijn in Nederland vier en in 2012 is één persoon overleden met 4-MA in het bloed. Het ging om drie mannen en twee vrouwen. Hoewel het niet officieel is bevestigd lijkt alles erop te wijzen dat de slachtoffers gewone recreatieve gebruikers zijn die speed wilden gebruiken. In België zijn 5 mensen en in het Verenigd Koninkrijk zijn 3 mensen overleden.

CAM

Het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring) nieuwe drugs heeft een quick scan uitgevoerd naar de risico’s.

De wet

4-MA staat op lijst 1 van de Opiumwet.

 

Bron: Trimbos-instituut

 

Versie: oktober 2018

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin