Vraag & Antwoord

Wat is 2C-B?

2CB of 2C-B is een synthetische stimulant en een tripmiddel. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline. Mescaline is een middel waarvan je gaat trippen en dat in de peyote-cactus voorkomt. 2C-B komt op de markt in tablet- of capsulevorm.

2C-B werd tot 1997 in smartshops verkocht. Op de XTC-markt wordt 2CB ook wel als XTC verkocht. Gebruikers dachten dan dat ze XTC slikten maar namen dus heel wat anders.

Effecten van 2CB

Het effect van 2CB hangt af van de dosis. Bij hoge doseringen is het een tripmiddel, bij lagere doseringen lijkt het effect eerder op dat van XTC.

Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht euforiserend en stimulerend effect. Ook krijg je zin in seks. In smartshops werd het destijds ook aangeboden als afrodisiacum (sekslustopwekker).

Bij hogere dosissen 10 à 12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intensiever, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. De tripeffecten kunnen zo’n 3 tot 6 uur duren. In vergelijking met hallucinogenen als LSD of paddo’s zijn de effecten van 2CB een stuk makkelijker te sturen.

Let wel: bij een (zeer) hoge dosering kan dit echter net zo ingewikkeld lijken als bij andere tripmiddelen.

Verslavingskans

Bij 2C-B is sprake van tolerantieontwikkeling, dat wil zeggen dat je lichaam bij frequent gebruik went aan de stof en je op den duur meer nodig hebt om effect te voelen. Bij stoppen treden geen onthoudingsverschijnselen op.

Overige risico’s

Bad trip

Het grootste risico van 2CB is een bad trip, het middel valt verkeerd en de gebruiker krijgt angstige hallucinaties, gaat flippen en verliest de controle. Het risico op negatieve ervaringen neemt ook toe wanneer je gebruikt als je je niet goed voelt of in een verkeerde omgeving bent.

Juiste dosering

Met de dosering moeten gebruikers erg voorzichtig zijn. De dosis die het bedoelde tripeffect oplevert, verschilt maar heel weinig van de dosis die zorgt voor angstige tripeffecten. Voor je het weet heb je dus teveel binnen. De individuele gevoeligheid voor 2C-B verschilt sterk. 2C-B is een illegaal product, dus je weet nooit hoeveel milligram een pil precies bevat.

Hoe verminder je risico’s?

De wet

2C-B valt sinds 1997 onder de Opiumwet. Het wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.

 

Versie: september 2018

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat