Vraag & Antwoord

Wat gebeurt er bij de combinatie alcohol en cannabis?

De combinatie alcohol en hasj kan tot misselijkheid, paniekaanvallen, ‚Äúout‚ÄĚ gaan en angstaanvallen leiden.

Uit literatuuronderzoek (1) blijkt dat combinatie leidt tot:

Onderzoek onder gebruikers (2) leverde vergelijkbare bevindingen op.

STRONKEN

Het bleek dat gecombineerd gebruik vrijwel altijd plaats vindt met vrienden en meestal tijdens het uitgaan.¬†Van de combinatie verwachten sommige gebruikers dat alcohol hen een opkikker geeft. ‚ÄúAls je alleen hasj rookt wordt je sloom‚ÄĚ, ‚Äúalcohol maakt je fitter, wakkerder en vrolijker‚ÄĚ.¬†Er zijn er zelfs die de specifieke roes aanduiden met de term ‚Äėstronken‚Äô.

EFFECTEN

De bevinding dat minder wordt gedronken dan wanneer er niet wordt gecombineerd, wordt door gebruikers bevestigd. Dat geldt ook voor de onprettige effecten die genoemd worden: misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en ‚Äėout‚Äô gaan.¬†Als prettige effecten worden genoemd: fit blijven, actiever en socialer zijn. De onprettige effecten worden ook als de grootste risico‚Äôs gezien. Ze worden vooral toegeschreven aan de alcohol. Andere risico‚Äôs die gebruikers noemen zijn: gevaarlijk zijn in het verkeer en soms agressie.

Bronnen

  1. Combined use of alcohol and other psychotropic and other psychotropic drugs: a review of the literature, 2000, Leccese.
  2. De Combiroes 2000, Nabben.

 

Versie: januari 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ‚Äď 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat