Wanneer heb ik mijn afhankelijkheid overwonnen?

Er staat geen vaste periode voor het loskomen van alcohol. Als je net gestopt bent met drinken, denk je er nog veel aan, maar op een gegeven moment vervagen deze gedachten steeds meer. Hoelang dat duurt, is niet te zeggen. Dat is persoonlijk, maar duidelijk is dat het weer op orde hebben van je leven helpt.

Is dit het geval en heb je een drukke (maar niet TE drukke) agenda dan zul je steeds minder aan alcohol denken.

Niet meer afhankelijk zijn betekent o.a. dat je niet meer uit bent op het effect van alcohol. Je hebt het niet langer nodig als middel om van stemming te veranderen. Niet afhankelijk zijn wil echter nog niet meteen zeggen dat alcohol voor een ex-drinker hetzelfde is als voor iemand die altijd matig gedronken heeft.

Dat komt omdat mensen die lang en veel gedronken hebben, aan alcohol gewend zijn geraakt en omdat zij in meer of mindere mate last hebben van controleverlies.

Wennen aan alcohol

Mensen die veel drinken, wennen aan alcohol. Zij hebben steeds meer nodig het effect nog te voelen. Door te stoppen wordt die gewenning weliswaar weer afgebroken, maar gaan zij weer drinken dan ontwikkelt de gewenning zich weer snel. Wil je toch weer iets van de uitwerking van alcohol voelen, dan zit je door die snel optredende gewenning zo weer aan hoge niveaus.

Controleverlies

Verder kunnen mensen die lang en veel gedronken hebben in meer of mindere mate last hebben van controleverlies. Dat betekent dat ze zich niet meer kunnen houden aan de afspraak die ze met zichzelf gemaakt hebben om maar een bepaald aantal drankjes te drinken.

Het eerste drankje, brengt een kettingreactie teweeg, waardoor toch weer meer gedronken wordt. Als je last hebt van controleverlies, kun je gewoon niet meer matig drinken.

Dus:

Voorwaarde om weer te gaan drinken is dus dat je het effect van alcohol niet meer nodig hebt en geen controleverlies hebt. Je drinkt alleen voor de smaak. In veel gevallen betekent weer gaan drinken dat je opnieuw het gevecht met alcohol moet aangaan. Dat je er weer de hele dag mee bezig bent. Je kunt zich afvragen of dat wel de moeite waard is.

 

Versie: juni 2020