Vraag & Antwoord

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol of drugs?

Criteria van verslaving

Verslaving wordt vastgesteld aan de hand van 11 criteria van de zogenaamde DSM-V* De DSM-V is een wereldwijd gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan. De DSM spreekt niet van alcoholisme of verslaving maar van “stoornissen in het gebruik van middelen” (substance abuse disorders). Een “stoornis in het gebruik van middelen” kan ontstaan door gebruik van verschillende middelen zoals alcohol, cannabis, opaten, stimulerende middelen.

Voldoe je aan twee of drie criteria dan heb je een milde stoornis in het gebruik van middelen. Voldoe je aan vier of vijf criteria dan is er sprake van gematigde (moderate) stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis.

De 11 criteria zijn:

Misbruik

De vorige versie van de DSM V, de DSM IV maakte nog een verschil tussen afhankelijkheid en misbruik.  Je misbruikt alcohol of drugs wanneer je in een jaar tijd last hebt van tenminste één van de onderstaande symptomen:

Alcohol misbruik

WHO

Er is ook een definitie van Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Deze definitie komt grotendeels overeen met de definitie van de DSM IV. Volgens de WHO is sprake van afhankelijkheid als zich het afgelopen jaar drie van onderstaande symptomen hebben voorgedaan.

Verslaving is echter niet het enige risico van alcohol- of druggebruik. Waar je ook naar moet kijken is of een drug schadelijk is voor het lichaam en ook hoe groot de kans is dat je maatschappelijk in de problemen raakt.

Op de site kun je een groot aantal testen doen om te kijken of je afhankelijk bent.

* Diagnostical Statistical Manual, versie 5

 

Versie: november 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 08.30 tot 17.00 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat