Waarom wordt afkicken met methadon als moeilijk ervaren?
Gebruikers verlangen naar de roes die heroïne geeft. Bij methadon ervaren ze die roes niet. Methadon wordt voorgeschreven om de onthoudingsverschijnselen van heroïne op te vangen. Dit werkt echter niet volledig. Methadon verzacht wel maar gebruikers kunnen toch nog last hebben van onthoudingsverschijnselen. De onthoudingsverschijnselen treden al na een aantal uren op en nemen pas in de loop van de vierde of vijfde dag langzaam af. Door het verlangen naar de roes en door het ervaren van onthoudingsverschijnselen kan een grote trek naar heroïne ontstaan.
De gebruiker weet dat slechts een kleine dosis heroïne voldoende is om van alle ellende af te zijn. Hij houdt het niet vol, loopt weg en gaat weer gebruiken.
Onthoudingsverschijnselen heroïne
- zich ziek voelen, braken
- zweten, koude rillingen krijgen
- lopende neus
- maag- darm en spierkrampen
De onthoudingsverschijnselen treden al na een aantal uren op en nemen pas in de loop van de vierde of vijfde dag langzaam af.
Verhogen van de methadon dosis
Verhogen van de methadondosis kan helpen om de trek verminderen. Hiervoor wordt vaak gekozen als aannemelijk is dat iemand het niet zal volhouden op een lage dosis. Men geeft dan enige tijd een hoge dosis methadon en probeert het leven van de gebruiker enigszins op orde te brengen.
Methadon is echter net zo verslavend als heroïne. Als de gebruiker na enige tijd aangeeft ook van de methadon af te willen (wat overigens lang niet altijd aan te raden is) zal de methadon alsnog geleidelijk afgebouwd moeten worden.
De ontwenningsverschijnselen duren bij methadon langer dan bij heroïne en kunnen wel twee tot drie weken aanhouden. Tot het afbouwen van methadon kan besloten worden wanneer er stabiliteit in het leven van de gebruiker is. Dat wil zeggen wanneer hij niet meer bij gebruikt, vrienden heeft die niet gebruiken en werk heeft of een opleiding volgt.
Versie: juni 2019