Waarom worden er verschillende maat-eenheden gebruikt bij de Widmark-formule?

De Widmark formule wordt gebruikt om een berekening te maken van de hoogste BAC (bloed alcohol concentratie) die iemand bereikt bij het drinken van een aantal glazen alcohol.
Voor het berekenen van die formule, heb je de Widmark-factor (r = reduces body mass) nodig. De Widmark factor is een maat van het beschikbare volume in het lichaam waarover de alcohol zich kan verspreiden. Deze factor is voor mannen en vrouwen verschillend. Daarnaast kun je de kanttekening plaatsen, dat alcohol zich ook enigszins verspreidt over het beschikbare vet in het lichaam, dus dat alleen het beschikbare water-volume niet sluitend is).

Deze Widmark-factor  moet je schatten. En dat wordt in verschillende landen, door verschillende wetenschappers, op verschillende manieren gedaan. Widmark zelf gaf de volgende getallen, maar dat is een schatting gebaseerd op kleine onderzoeksgroepen: “(mannelijk gemiddelde 0.68, SD 0.085; vrouwelijk gemiddelde 0.55, SD 0.055)”.

In de dagelijkse psychiatrie- en verslavingspraktijk wordt het blaas-apparaat gebruikt:http://en.wikipedia.org/wiki/Breathalyzer. Een makkelijke en redelijk betrouwbare manier om de huidige BAC te meten.

 

Versie: juni 2020