Corona update
Klik hier voor een update

Waarom is onderzoek naar cannabis als medicijn zo moeilijk?

Onderzoek naar cannabis als medicijn wordt bemoeilijkt door:

  • Het imago van cannabis als drug
  • De grote hoeveelheid stoffen in wiet of hasj
  • De verwachting dat cannabis niet effectiever is dan al bestaande medicijnen

Het imago van cannabis als drug

De discussie of cannabis als medicijn gebruikt kan worden, wordt vertroebeld door het feit dat cannabis ook als drug gebruikt wordt. Deze verwarring neemt nog toe, doordat de roep om cannabis als medicijn te erkennen, vaak komt van mensen die cannabis ook als drug gebruiken.

Ook het ministerie houdt de discussie graag zuiver. In een brief aan de Tweede Kamer in april 2000 schrijft minister Borst:

“Het onderwerp medicinale cannabis te beschouwen als een deel van het geneesmiddelenbeleid dat niet behoort te worden besproken in het kader van het drugbeleid. Dit laatste werkt onnodig stigmatiserend voor patiënten die cannabis om medische redenen gebruiken”.

Door het imago van cannabis zijn er weinig wetenschappers die interesse hebben om onderzoek te doen. Niet iedereen wil zich verbinden aan een dergelijk onderzoek.

Veelheid aan stoffen in de hennepplant

De cannabisplant bevat meer dan 400 verschillende stoffen. Bij geneesmiddelenonderzoek wil men een bepaalde werking aan één enkele stof kunnen toeschrijven. Bij gebruik van wiet ligt dat dus moeilijk.

De verwachting dat cannabis niet effectiever is dan bestaande medicijnen.

Probleem is ook dat veel artsen vinden dat voor de aandoeningen waarvoor cannabis werkt betere geneesmiddelen beschikbaar zijn. Hierdoor wordt de urgentie voor het doen van onderzoek niet echt gevoeld.

 

Versie: september 2014

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin