Vraag & Antwoord

Waarom is gebruik van drugs op jonge leeftijd extra slecht?

Geen drugs gebruiken is het allerbeste! Wil je toch gebruiken dan is het het beste om zo laat mogelijk te beginnen. Als je jong bent loop je meer risico’s. Dat heeft 3 redenen:

Over het algemeen is het zo dat hoe later er met druggebruik begonnen wordt, hoe kleiner het risico is dat men ermee in de problemen komt. Er is dus veel voor te zeggen, om zo lang mogelijk het gebruik van drugs uit te stellen.

Ontwikkeling van je hersenen

Het lichaam van een jongere is in ontwikkeling en nog niet volgroeid. Zo ontwikkelen de hersenen zich tot hun 24e. De hersenen maken in vergelijking met een volwassene ook een iets groter deel uit van het lichaam. Bij de verdeling van alcohol en drugs over het lichaam komt dus relatief een groot deel in de hersenen terecht.

Lichaamsgewicht

Jongere mensen hebben, meestal, ook een lager lichaamsgewicht en minder lichaamsvocht en bloed dan een volwassene. Als er relatief weinig bloed is, zijn bij inname van een gelijke dosis, bij een jong iemand, de drugs in een hoger gehalte in het bloed aanwezig dan bij een volwassene.

Risico’s

Drugs gebruiken is risico lopen. Die risico’s moeten ingeschat kunnen worden. En men moet ook weten hoe die risico’s vermeden kunnen worden. Vervolgens moet men bereid zijn met deze risico’s rekening te houden. Jongeren zijn zich vaak nog wel bewust van de risico’s maar niet erg geneigd om zich veel van deze risico’s aan te trekken. Over het algemeen kunnen volwassenen dat beter dan jongeren.

Wacht dus liefst met experimenteren, tot je volwassen bent. Je hebt dan nog een mensenleven voor je om te gebruiken.

 

Versie: augustus 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat