Vraag & Antwoord

Waarom drinken mensen?

Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen kan leiden tot alcoholmisbruik.

De omgeving speelt een grote rol bij alcoholgebruik. Wanneer ouders alcohol drinken zal dit voor hun kinderen ook normaler zijn om te gaan doen. En iemand die in de horeca werkt drinkt bijvoorbeeld al gauw meer dan iemand die in een ziekenhuis werkt.

Sommigen drinken om in een roes te raken of om dronken te worden. Dat is riskant omdat het lichaam aan alcohol went. Daardoor moet iemand steeds meer gaan drinken om het effect of de roes nog te voelen.

Drinken om van stemming te veranderen

Als iemand drinkt met als doel zijn stemming te veranderen dan brengt dat een zeker risico met zich mee. Zeker als iemand zonder het gebruik van alcohol niet in die andere stemming kan komen. Zonder alcohol niet meer kunnen ontspannen of plezier maken levert een risico op en kan het begin van een verslaving zijn.

Als iemand uitsluitend drinkt om van stemming te veranderen of ontspannen te worden, dan is het tijd om de vraag te stellen of dit ook nog mogelijk is zonder alcohol.

Kijk of  je het afgelopen jaar meer bent gaan drinken dan het jaar daarvoor. Hoe ziet die lijn van het aantal consumpties eruit? Stijgt het gebruik, blijft het gelijk of daalt het?

Doe eens de alcohol test. Met deze test kun je nagaan of je riskant gebruikt.

 

Bij het drinken van alcohol speelt ook de verwachting een grote rol. Het volgende filmpje bewijst dat je ook dronken kunt worden zonder alcohol:

 

 

Versie: januari 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat