Vraag & Antwoord

Heeft softdrugsgebruik ouder invloed op ontwikkeling kind?

Mensen die softdrugs (cannabis) gebruiken, zijn over het algemeen minder vruchtbaar. Dit betekent dat de kans kleiner is dat ze een kind verwekken. Dit komt omdat de spermacellen langzamer zwemmen, en omdat er minder spermacellen aangemaakt worden. De spermacellen die tot bevruchting en ontwikkeling van het kind leiden, zijn wel gezond. Daar heeft cannabisgebruik gelukkig geen invloed op.

Wanneer het kind eenmaal verwekt is, is het vooral belangrijk dat de moeder geen cannabis gebruikt. Het cannabisgebruik van de vader maakt dan niet uit voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Het feit dat hij cannabis heeft gebruikt voor of rond de bevruchting, heeft geen invloed gehad op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Het opgroeien in een omgeving waarin de vader voortdurend onder invloed is van cannabis, kan natuurlijk wel invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.

En het is wel zo dat geheugen- en concentratieklachten erfelijk kunnen zijn: bijvoorbeeld ADHD-klachten. Wanneer er zorgen zijn over het kind, dan is het goed om advies en hulp te vragen via de huisarts. Deze kan bekijken wat er aan de hand is, en beslissen of er eventueel behandeling nodig is. Daarnaast kan er contact worden gezocht met de school van het kind, mogelijk hebben zij een bijscholingsprogramma voor kinderen met leerproblemen.

 

Versie: maart 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat